Posted on Jätä kommentti

24 vinkkiä jouluolon löytämiseen

Jouluoloa ja antamisen iloa

Mitä on jouluolo? Mistä se tulee?

Monelle jouluolo tulee erilaisista joulunvieton valmisteluun liittyvistä puuhista. Kotia suursiivotaan ja koristellaan. On joulutervehdysten lähettämiset ja mieluisten lahjojen miettimiset ja hankkimiset.

Monessa perheessä mietitään ja sovitellaan aikatauluja. Kuka vierailee, milloin ja kenen luona. Tehdään ruokaostoksia. Laitetaan ruokaa ja leivotaan itse ehkä enemmän kuin muulloin.

On paljon puuhaa. On paljon muistettavaa. Välillä tuntuu, että koko jouluolo muuttuukin yhdeksi isoksi stressiksi riittämättömyyden tunteeksi. Että ehtiikö, muistaako ja jaksaako kaiken?

Jouluolo voi olla muutakin. Ilahduin tavasta, jolla Jeremy Qvick kuvailee joulua. Se on aikaa, jolloin muistat muita ihmisiä rakkaudessa. Voit antaa lahjoja läheisillesi puhtaasti siitä ilosta, että he ovat sinun elämässäsi. Siitähän joulunvietossa alunperin on ollut kyse: muistutus rakkauden antamisen tärkeydestä.

Toisinaan on helpompi kertoa materiaalisella lahjalla, että välitän sinusta. Mutta joskus antaminen voi muuttua kaupankäynniksi: kun annan sinulle tämän, niin varmasti sinä annat silloin myös minulle jotakin. Rakkauden antaminen muuttuukin omien tarpeiden tyydyttämiseksi.

Pakettiin saattaa tulla kääräistyä myös tietämistä, neuvoja ja vihjailuja. Pahimmillaan joulun muistamisesta tulee suoranaista vallankäyttöä ja jopa henkistä väkivaltaa.

Luin ihastellen Traintree-blogisti Jaana Ovaskan ajatuksia lahjan antamisesta. Hän ehdottaa, että lahjan antaminen olisikin ennen kaikkea yhteenkuuluvuuden tunteen vahvistamista ja toisen näkemistä sellaisena kuin hän on.

Miten löydät jouluoloa, antamisen iloa ja yhteenkuuluvuuden tunnetta joulukiireen keskellä?

Kiireen tuntua voit helpottaa ujuttamalla päivääsi pieniä pysähtymisen ja rentoutumisen hetkiä. Tärkeintä on, että annat itsellesi luvan näihin pysähdyksiin.

Kirjoittaminen auttaa rauhoittumisessa. Saat hetkeksi tilaa omille ajatuksille ja tuntemuksille. Kirjoittaminen vaatii keskittymistä, joten joudut siksi aikaa työntämään muut ajatukset syrjään.

Miten löytää aikaa kirjoittamiselle?

Huojentavan kirjoitusajan ei tarvitse olla pitkä. Usein vain 5 tai 10 minuuttia riittää. Jos yrität väittää itsellesi, että on niin kiire, ettei päivään millään mahdu viiden minuutin aikaa, on sitäkin tärkeämpää, että todella otat tuon ajan itsellesi.

Vaikka kirjoittamaan ryhtyessä pää tuntuisi puuroutuneen, ajatuksilla on merkillisesti taipumus lähteä jäsentymään, vaikka alunperin olisitkin ryhtynyt kirjoittamaan pelkkää tajunnanvirtaa.

Ujuta kirjoittamista vaivihkaa nykyisten päivärutiiniesi lomaan ilman, että teet siitä sen suurempaa numeroa. Esimerkiksi Haulipäiväkirja-blogin Viivi on ottanut tavakseen jättää bullet journal -päiväkirjaansa myös tyhjiä sivuja omia rauhoittavia kirjoitushetkiä varten.

Jos tilaat paperisanomalehteä, kokeile kirjoittaa muutaman minuutin verran sanomalehden marginaaliiin. Tai entä jos somepäivitysten ja -tykkäysten tarkistamisen sijaan kirjoittaisitkin hetken vaikkapa lounaskuitin taustapuolelle.

Entä jos en osaa kirjoittaa?

Lähde kirjoittamaan sellaisella asenteella, ettei sillä ole mitään merkitystä, mitä paperille syntyy. Sinun ei tarvitse pyrkiä mihinkään hienoon tai kauniiseen lopputulokseen. Edes sinun itsesi ei tarvitse jälkikäteen lukea, mitä paperille syntyi.

Jos tyhjä paperi pelottaa, autan sinua nyt joulukuussa päivittäin kirjoittamisessa alkuunpääsyyn. Liity mukaan maksuttomaan huojentavan kirjoittamisen jouluhaikuhaasteeseen!

Jouluhaikuhaaste on huojentavan kirjoittamisen joulukalenteri. Rekisteröidy mukaan ja saat päivittäin sähköpostiisi aiheen ja ohjeet pikkuruisen haiku-runon kirjoittamiseen.

Mikä on haiku?  Ohjeet haikujen kirjoittamiseen löydät täältä >>.

Näin jouluhaiku luo jouluoloa!

Jouluoloa huojentavan kirjoittamisen joulukalenterista

1. Jouluhaiku on lahja sinulle itsellesi

Kun pysähdyt kirjoittamaan jouluhaikua, annat aikaa itsellesi. Annat siis itsellesi rakkautta. Voit antaa toiselle vain jotakin sellaista, mitä sinulla itselläsi on. Jos et anna itsellesi rakkautta, et voi antaa sitä toisellekaan.

2. Jouluhaiku on lahja läheiselle

Jouluhaiku on myös kelpo joululahja antaa läheisellesi. Se on

  • aineeton.
  • itse tehty ja uniikki.
  • osoitus, että olet halunnut lohkaista palan itseäsi läheistäsi varten.
  • lahja, joka parhaimmillaan koskettaa ja tuottaa vastaanottajalleen iloa vielä vuosienkin kuluttua ja
  • lahja, joka on helppo antaa kaukanakin asuvalle ystävälle.
  • Sen voi jokainen tulkita omalla tavallaan ja omannäköisekseen.
  • Sen valmistaminen ei kuluta luonnonvaroja eikä tuota jätettä.

Jos sisäinen kriitikkosi on ankaraakin ankarampi ja ujostelet oman haiku-runosi antamista, jätä kertomatta, että runo on sinun kirjoittamasi. Ei kukaan vaadi kertomaan, että se olit juuri sinä, joka on jouluisen pikkurunon on kirjoittanut.

3. Jouluhaikulla voit ilahduttaa tuntematonta

Kirjoita jouluhaikusi pienelle lapulle tai kortille. Kätke se tuntemattoman löydettäväksi kahvilan pöydälle tai ruokakaupan maitohyllylle. Sujauta kortti punttisalilla tuntemattoman taskuun tai laukkuun. Jätä runo löydettäväksi junaan tai bussiin tai ojenna se tuntemattomattomalle vastaantulijalle.

Mikään ei ole kutkuttavampaa kuin ajatus miettiä, kuka pienen jouluisen ajatuksen löytää. Jouluyllätys tuottaa iloa sekä löytäjälleen että sinulle itsellesi.

4. Ilahduta jouluhaikulla sosiaalisessa mediassa

Jaa jouluoloa sosiaalisessa mediassa. Ilahduta Facebook-kavereitasi tai seuraajiasi Twitterissä, Instagramissa tai Pinterestissä jouluhaikulla. Käytä tagia #jouluhaikuhaaste.

Halutessasi voit jättää jouluisia haikujasi myös jouluhaikusivun lopussa olevaan kommenttikenttään. Käy myös lukemassa, millaisia jouluhaikuja muut haasteeseen osallistuneet ovat käyneet jättämässä sinun löydettäväksesi. Myös tämän blogipostauksen kommenttikenttään saa jättää jouluhaikuja.

4. Kierrätä jouluhaikut

Jos kirjoitat joka päivä, sinulla on jouluhaikuhaasteen päätteeksi 24 jouluhaikua. Kirjoita jouluhaikusi pienelle lappuselle. Tallenna jouluhaikusi kauniiseen purkkiin tai rasiaan.

Ota vuoden kuluttua tämän vuoden jouluhaikusi esiin. Nosta päivittäin yksi lappunen. Näin luot samoilla jouluhaikuilla tunnelmaa ja jouluoloa vielä vuodenkin kuluttua.

Klikkaa itsesi mukaan jouluhaikuhaasteeseen! >>

Aiheesta lisää

PS. Jaa ja haasta myös ystäväsi mukaan luomaan jouluoloa ja kirjoittamaan jouluhaikuja!

Kommentoi toki!