Hei!

Olen Mari Kuusisto, jonka piti ensin opiskella diplomi-insinööriksi, sitten hypätä käsityöyrittäjäksi kunnostamaan vanhoja ikkunoita ennen kuin löysin kutsumusammattini kirjallisuusterapiaohjaajana ja uravalmentajana.

Kun oma urapolkuni on ollut poukkoileva, niin se, mitä eniten maailmassa haluan tehdä, on auttaa myös sinua kuulemaan omaa ääntäsi sekä löytämään iloa ja voimavaroja elämääsi ja tekemään omasta elämästäsi itsesi näköinen ja oloinen.

Minulle on sanottu, että vahvuuteni on monipuolinen kokemus usealta eri alalta ja monesta eri roolista, kyky kuunnella ja samaistua ja ymmärtää toisen tilannetta.

Menetys avaa uuden oven

Vuonna 2008 vaihdoin alaa kertaheitolla. Muutos ICT-alan diplomi-insinööristä ikkunaentisöijäksi ja yksinyrittäjäksi oli uhkarohkea. Ammatinvaihdoksen ansiosta työ ja arki muuttuivat kuitenkin mielekkäiksi ja merkityksellisiksi. Siitä huolimatta jokin yhä edelleen kaihersi. Luultavasti jo lapsuudesta alkanut masennus syveni keskivaikeaksi. Voimat pettivät.

cropped-UNADJUSTEDNONRAW_thumb_ae6.jpg

Kirjoittamisesta tuli huomaamattani tärkeä työkalu toipumisessa. Olin myös polttanut itseni pahasti loppuun, kun en ollut osannut asettaa rajoja, miten annan itseäni kohdella.

Omien tuntemusten, kokemusten ja ajatusten purkaminen entiseen blogiini auttoi jäsentämään elämäntilannetta ja omia ajatuksiani. Kirjoittaminen oli kanava saada oma ääni kuuluviin ja tehdä itsensä näkyväksi. Blogin kautta sain myös tärkeää vertaistukea.

Halusin oppia lisää kirjoittamisesta. Kun jouduin jättämään hyvästit hyvin rakkaalle koiralleni, ymmärsin, että ennen uuden pennun tuloa elämääni, nyt minulla olisi vapaus lähteä kokonaiseksi viikonlopuksi kurssille opiskelemaan kirjoittamista.

Lähdin omaelämäkerrallisen kirjoittamisen kurssille. Siellä kuulin ensimmäisen kerran voimauttavasta tai terapeuttisesta kirjoittamisesta.

Kurssista tuli vedenjakaja. Muiden kirjoittajien joukossa tunsin, että olin tullut henkiseen kotiini. Olin lisäksi tunnistanut itsessäni halun auttaa myös muita tutustumaan paremmin itseensä. Vain puoli vuotta myöhemmin aloitin omat kirjallisuusterapiaohjaajan opintoni. Näin syntyi huojentava kirjoittaminen.

Kirjoittaminen ilman laatuvaatimuksia voimavarana

Kirjoittamisen avulla olen muuttanut elämäni kulkua. En ole jäänyt ajopuuksi, jolle on tärkeämpää miellyttää muita kuin kuunnella, mitä minä haluan. Opettelin pienin askelin oman elämäni fregatin kapteeniksi.

Kun mielessä pyörii asioita, jotka vaikeuttavat keskittymistä, kirjoitan ne pois häiritsemästä. Niihin voi palata rauhassa, kun on niiden aika.

Pyrin kirjoittamaan päivittäin 25 minuuttia joko tajunnanvirtaa tai muuta tekstiä. Alitajunta työstää mielessä muhivia ajatuksia, jotka tulevat kirjoittamisen kautta kuulluksi.

Kun tunnen oloni epävarmaksi, kerron kynälle pelkoni. Se valaa minulle luottamusta, että selviän tästä, koska pelkoni on kuultu ja olen tähänkin asti selvinnyt. Voin uteliaana katsoa, mitä tapahtuu seuraavaksi.

Ennen nukkumaanmenoa kirjoitan usein muutaman minuutin verran, mitä kaikkea hyvää päivääni on sisältynyt. Se rauhoittaa mielen yötä ja lepoa varten.

Parhaimmat oivallukseni elämästä saan keskustelemalla ja muiden ajatuksia kuuntelemalla. Kirjoitan blogia ja huojentuneen mielen viikkokirjettä, koska haluan kierrättää sinulle hyvää, jota olen saanut muilta. Jokainen kommentti ja palaute, jonka saan, on lahja, joka saattaa aukaista uuden näkökulman tai pelastaa harmaan päivän.

Järjestän ja ohjaan huojentavan kirjoittamisen kursseja ja ryhmiä sekä paikan päällä että verkon välityksellä. Olen ohjaaja, joka antaa tehtävän, josta sinun tapasi kirjoittaa on ihan yhtä oikea ja hyvä kuin kenen tahansa muun.

En ole opettaja. En tiedä elämästä sinua enemmän enkä osaa kertoa, miten sinun pitäisi elämääsi elää tai asioista ajatella.

Sen sijaan voin auttaa sinua tutustumaan paremmin itseesi, kuulemaan omaa ääntäsi sekä löytämään iloa ja voimavaroja elämääsi. Kursseillani sinulla on tilaisuuksia jakaa ajatuksesi muiden inspiraatioksi ja rohkaisuksi.

Ota yhteyttä ja kysy lisää!

Katso video tai kuuntele podcast, jossa keskustelimme Redesanin Sanna Jylängin kanssa, miten saavuttaa kaukainen tavoite puskematta

Huojentavaa kirjoittamista somessa:

#huojentavakirjoittaminen