Julkaistu 2 kommenttia

Älä torju kehuja! – Sinulla on lupa olla hyvä ja osaava

Älä torju kehuja!

* Kaupallinen yhteistyö: Mbody.info

Elämän varrella jokainen saa sekä myönteistä että kielteistä palautetta. Jostakin syystä on usein helpompi antaa vähättelevän palautteen muokata ja vahvistaa omia uskomuksia siitä, millainen on ja mihin kykenee. Sen sijaan kannustavan ja myönteisen palautteen saattaa ohittaa huomaamattaan tai selittää itselleen ja muille, ettei se pidä paikkaansa.

Kuulutko niihin, jotka eivät osaa, opi tai pysty?

Kuulutko sinä niihin, jotka eivät osaa laulaa? Tai niihin, jotka eivät hallitse päässälaskua tai opi milloinkaan muistaamaan ihmisten nimiä? Kenties olet surkea kokki tai oikean ja vasemman oppiminen on sinulle täysin mahdotonta.

Minä puolestani olen aina ollut hyvin kankea, kömpelö, hidas ja heikko. Nivelissä kyllä on liikkuvuutta, osin yliliikkuvuuttakin, mutta aina olen tuntenut kehoni kireäksi. Lihakset ovat olleet jumissa. Venyttelyt ja liikuttelut eivät koskaan oikein ole auttaneet.

Aiheesta lisää >> Kysy nämä 5 kysymystä itseltäsi, kun ajattelet: ”en osaa”

Kävin fysioterapeutin vastaanotolla läpi kehonhuoltoliikkeitä. Hän totesi ykskantaan, että minulla on hyvät liikkuvuudet. Ällistyin. Kakistelin. Tein poikkeuksen aiempaan enkä ryhtynyt väittämään vastaan. En torjunut. Olin valmis hyväksymään hänen mielipiteensä.

Miten on mahdollista, että tunnen itseni sahapukiksi, jos ammattilaisen näkemyksen mukaan olen joustava ja notkea? Mahdoton yhtälö. Oli päätettävä, uskonko omaa kielteistä käsitystä itsestäni vai ammattilaisen myönteistä arviota.

Näin jäykästä tulee notkea

Päätin kokeilla ja uskoa fysioterapeutin mielipidettä ja kyseenalaistaa oman kielteisen kokemukseni. Päätin, että siitä hetkestä alkaen kerron itselleni toisenlaista tarinaa. Aloin toistaa itselleni sitä, mitä fysioterapeutti minulle sanoi: että minulla on hyvät liikkuvuudet ja lihakseni ovat joustavat.

Hämmentävää on, että siitä päivästä lähtien kehonhuolto* ja jumppaaminen muuttui toisenlaiseksi kuin ennen. Siihen tuli uudenlaista keveyttä ja helppoutta.

Uusi tarina hyvistä liikkuvuuksista ja joustavista lihaksista ei tehnyt minusta yhdessä yössä yhtään sen taipuisampaa tai voimakkaampaa kuin aikaisemmin.

Muutos tapahtui niin, etten enää junnaa paikallani ja yritä kerta toisensa jälkeen työstää samoja jumituksia. Nyt huomaan kehittymistä. Tunnen, että kehonhuolto ja jumppa alkavat vähitellen tuottaa tuloksia. Kestojumit ovat hävinneet. Lihaksissa on alkanut tuntua muutoksia.

Aloin kehittyä, koska aloin uskoa siihen, että kehittyminen on minulle mahdollista ja löysin siihen luottamuksen. Muutos tuli mahdolliseksi, koska annoin omalle keholleni siihen luvan. Jätin omaan arvoonsa väitteet synnynnäisestä jäykkyydestä.

Lihaskireydet, jännitykset ja niistä johtuvat säryt ja kivut, joita olen koko tähänastisen elämäni tuntenut kehossani, eivät ole olleet kuviteltuja. Ne ovat kaikki olleet todellisia, mutta ne eivät ole olleet olemassa ikään kuin syntymästä annettuna ominaisuutena.

Olen itse luonut ne kertomalla keholleni, miten jäykkä, kömpelö ja hidas minä olen. Olen vuosikaudet kertonut itselleni tarinaa, ettei minulla ei ole liikunnallisia edellytyksiä. Tarinan olen luultavasti oppinut jo varhaisessa lapsuudessa.

Olin vienyt itseltäni mahdollisuudet antaa lihasten toimia ja rentoutua, kun olin väittänyt itselleni, ettei minulla ole siihen edellytyksiä. Näin olin aivan itse luonut itselleni kireän ja jännityksiä täynnä olevan kehon. On täysin totta, ettei sellaisella keholla kerta kaikkiaan ole ollut mitään liikunnallisia edellytyksiä.

Lue myös >> Laulamisen esteet ja miten ne hävisivät

Älä torju kehuja! – Sinulla on lupa olla hyvä ja osaava

On monta syytä, miksi myönteisen palautteen, kannustuksen ja kehujen vastaanottaminen voi olla vaikeaa. Kielteiseen kommentointiin saattaa helpommin jumittua ja uskoa se kuin uskoa myönteinen palaute.

Älä torju kehuja turhaan!

Yksi on omaksunut väheksyvät ja kielteiset mielipiteet itsestään jo lapsena. Aikuisen ihmisen mielipiteistä on lapsen mielessä muodostunut tosiasia, jota vielä aikuisenakaan ei huomaa kyseenalaistaa. Toinen on voinut kasvaa ympäristössä, jossa on oppinut, että tulee nähdyksi silloin, kun tekeytyy mahdollisimman surkeaksi ja kyvyttömäksi.

Lue myös >> Miksi itsesäälissä rypeminen kannattaa tunnistaa

Muitakin syitä voi olla. Olipa syy mikä tahansa, käsityksesi kyvyttömyyksistäsi ja kielteisistä ominaisuuksistasi kannattaa aika ajoin kyseenalaistaa. Näin kannattaa tehdä erityisesti silloin, kun saat kannustusta, kehuja ja myönteisiä kommentteja itsestäsi.

Suomalaiseen kulttuuriin on kuulunut kiitoksista ja kehuista nolostuminen. Onneksi se on muuttumassa. Moni osaa jo kiittää kohteliaisuudesta. Se on hyvä alku, mutta selitätkö siitä huolimatta kehut omassa mielessäsi pelkäksi kauniiksi kohteliaisuudeksi?

Älä torju kehuja. Älä sivuuta ja ohita myönteistä ja kannustavaa palautetta. Ota se vastaan lahjana erityisesti silloin, jos oma käsityksesi itsestäsi juuri sillä kohtaa on vähättelevä ja kielteinen. Kyseenalaista ja kokeile, mitä tapahtuu, jos muutat tarinaa, jota kerrot itsestäsi.

Ei ole tarkoitus, että pitäisit itseäsi muita parempana. Hyvin todennäköisesti jossakin on joku, joka on vielä parempi siinä, mistä juuri sait kehuja. Se ei siitä huolimatta vie sinulta pois oikeutta olla hyvä. Myös sinulla on siihen täysi oikeus. Sinulla on lupa olla hyvä ja osaava omalla tavallasi!

*PS. Ai, miten huollan kehoani? Teen paljon syvävenytyksiä Maria Svanin opastuksella. Hän on koulutukseltaan sopraano ja on kouluttautunut myös tanssi- ja liiketerapeutiksi. Hän törmäsi lauluopintojensa ohella kehoon pesiytyneisiin jumituksiin.

Marialla on loistava ymmärrys kehon ja mielen yhteydestä. Siksi voin lämpimästi suositella sinullekin hänen Syvävenytyksiä. Tutustu ja lataa tästä kokeeksi maksuton ekirja: Niska- ja hartiaseutu vapaaksi.

PS. PS. Jaa kirjoitus ystävälle, jolle haluat antaa kannustusta!

2 ajatusta kohteelle “Älä torju kehuja! – Sinulla on lupa olla hyvä ja osaava

 1. Hei.
  Hyvin kiteytit tärkeän asian, jonka meidän olisi hyvää löytää itsestämme. Itseni, kuka minä olen, olenko onnellinen itseni kanssa. Olenko minä itseni ”vanki”, kehitykseni vanki. Onko minusta mihinkään muuhun, kuin mitä olen juuri nyt.

  Mihin saakka minä voisin kasvaa? Kasvaa ihmiseksi, parhaaksi niin hyväksi kun minulla lahjoja on. Olenko käyttänyt kaikki kykyni, taitoni, lahjani, älyni, ymmärrykseni, henkiset ja fyysiset voimavarani itseni parhaaksi.
  Tyydynkö tähän, jumittuakseni ohikiitäviin ajatuksiin itsestäni, josta kuuluu kuiskaus, sinusta ei ole mihinkään.

  Ihminen on itsensä kehittämisen este syystä tai toisesta. Ellemme avaa ja vapauta näitä portteja itsestämme, sallimalla kokeilun löytää omat rajani. Löytää luovuuden lahjan ja uskoa siihen, että minä osaan ja kykenen, kun annan itselleni tämän mahdollisuuden onnistua tai epäonnistua, onnistuakseen uudelleen.

  Jokainen päivä meidän tulisi oppia, jotain uutta ja huomata se. Kokeaksemme luovuuden, oppimisen, osaamisen ja onnistumisen ihmeen.

  1. Kiitos, Sirpa, kommentistasi! Olen ihan samaa mieltä kanssasi, että ihminen on yleensä itse suurin este oman kehittymisen tiellä. On hienoa, kun omat käsityksensä omista kyvyistä uskaltaa kyseenalaistaa. Se on avain uusiin kokemuksiin, uuden oppimisen ja onnistumisen iloon.

   Mutta jokaisella on myös oikeus tyytyä itseensä sellaisena kuin tällä hetkellä on ja se on ihan yhtä ok. Kyseenalaistaminen vaatii rohkeutta ja rohkeus voimia. Aina niitä ei ole. Haluan luottaa siihen, että kukin tekee elämässään niin kuin itselleen parhaaksi kokee.

Kommentoi toki!