Jaksan ja olen riittävä!

Jaksan ja olen riittävä!

Huojentavasta kirjoittamisesta
virtaa kuin terrierillä!

Tuntuuko, että työelämä ja arjen velvoitteet vievät sinulta enemmän voimia kuin haluaisit? Haluatko löytää työkaluja, joiden avulla sinä hallitset ympäristön vaatimuksia eivätkä ne sinua?

Huojentavaa kirjoittamisen verkkoryhmä Jaksan ja olen riittävä! on tarkoitettu sinulle, joka haluat

 • etteivät työelämä ja velvoitteet syö kaikkea jaksamistasi,
 • tuntea, että olet riittävä ja teet parhaasi,
 • oppia pitämään paremmin omat rajasi,
 • löytää tapoja tunnistaa ja muuttaa voimia syöviä ajatusmalleja,
 • löytää työkaluja vaativista tilanteista selviämiseen,
 • tuntea, ettet paini yksin jaksamisen ja riittämättömyyden tunteen kanssa ja
 • osallistua ohjattuun tapaamiseen kotoa käsin ilman lähtemistä kurssipaikalle.

Sinä pystyt hallitsemaan voimia kuluttavia vaatimuksia paljon paremmin kuin arvaatkaan!

Haluatko eroon epämääräisestä joka suuntaan ratkeamisen tunteesta?

Jaksan ja olen riittävä!, on huojentavan kirjoittamisen verkkokurssi, jossa tutkit kynän ja paperin avulla, mitkä asiat elämässäsi tällä hetkellä kuluttavat, mistä ammennat voimaa ja missä omat rajasi kulkevat.

Viidellä videovälitteisellä kurssitapaamisella kirjoitat yhdessä muun ryhmän kanssa pieniä kirjallisuusterapeuttisia tehtäviä. Et jää yksin tehtävien herättämien ajatusten kanssa, sillä kurssilla keskustellaan paljon. Kuulet, millaisia ajatuksia tehtävä muissa herätti ja saat jakaa omia ajatuksia sen verran kuin sinusta tuntuu hyvältä. On lupa olla myös hiljaa.

Huojentavan kirjoittamisen verkkokurssi Jaksan ja olen riittävä! EI ole sinua varten, jos haluat oppia kirjoittamaan sujuvaa, luovasti ja hyvin kirjoitettua tekstiä tai oikeinkirjoitusta. Terapeuttisessa kirjoittamisessa kaikki tavat kirjoittaa ovat oikeita tapoja. Tällä kurssilla kirjoitat vain sinua itseäsi varten, omalla tavallasi.

Mitä saat huojentavan kirjoittamisen verkkokurssilta?

 • Tilaa omille ajatuksillesi, tuntemuksillesi ja kokemuksillesi.
 • Luvan pysähtyä hetkeksi ja huomata, että sinussa on enemmän potkua kuin olet osannut kuvitella.
 • Aikaa kuunnella, kun kynä kertoo sinulle, miten voit ja mistä haaveilet.
 • Mahdollisuuden jakaa ajatuksia turvallisessa ryhmässä muiden samanhenkisten kanssa.
 • Mahdollisuuden löytää erilaisia tapoja reagoida tutuissa tilanteissa.
 • Luvan kirjoittaa ilman mitään laatu- tai sisältövaatimuksia.
 • Paikan kohdata muita samassa tilanteessa olevia kotoa lähtemättä.

Huojentavan kirjoittamisen verkkokurssi
Jaksan ja olen riittävä!
tiistaisin 31.3.-28.4.
klo 17.30-19.00

Mitä kurssi vaatii?

Jaksan ja olen riittävä! -kurssilla normaali luku- ja kirjoitustaito riittää. Jos osaat kirjoittaa kauppalistan, sähköpostin, tekstiviestin tai joulutervehdyksen, kirjoitustaitosi on täysin riittävä. Nyt saat unohtaa kaiken, mitä koulussa kirjoittamisesta on opetettu. Tällä kurssilla ei opetella kirjoittamaan, vaan kirjoittaminen on työkalu hyvinvoinnin ja jaksamisen lisäämiseen.

Osallistu kurssille omalta kotisohvalta, keittiön pöydän äärestä, työhuoneestasi tai vaikkapa työpaikan neuvotteluhuoneesta, jos työnantajasi sen sallii.

Huojentavan kirjoittamisen verkkokurssi Jaksan ja olen riittävä! ei ole omaan tahtiin tehtävä kurssi. Kurssilla tapaat ohjaajan ja muut ryhmän jäsenet sovittuna ajankohtana oman tietokoneesi kautta videotapaamisena. Kaikki kirjoittamiset ja keskustelut tapahtuvat kurssilla vain reaaliaikaisesti.

Kurssitapaamisista ei tehdä tallennetta. Kirjoitustehtävien herättämiin keskusteluihin osallistuvat ainoastaan kurssille ilmoittautuneet ja videotapaamisessa paikalla olevat osallistujat. Keskusteluja ei ole mahdollista kuunnella tai katsella jälkikäteen. Jokainen kurssitapaaminen on ainutkertainen!

Mitä tarvitset verkkovälitteiselle kurssille?

Osallistuaksesi tarvitset toimivan verkkoyhteyden ja tietokoneen, jossa on sekä videokamera että mikrofoni. Voit osallistua myös tabletin tai älypuhelimen välityksellä. Sen lisäksi tarvitset vain kynän, paperia ja rauhallisen paikan, jossa voit osallistua tapaamisiin ilman ulkopuolista häiriötä.

Verkkovälitteisellä kurssilla käytetään videoyhteyttä Zoom-ohjelmiston avulla. Zoom on sinulle maksuton. Se on erittäin helppo asentaa koneelle tai tabletille ja vie hyvin vähän muistitilaa. Saat tilausvahvistuksessa linkin, jota klikkaamalla pääset verkkotapaamiseen.

Kun tulet ensimmäistä kertaa mukaan videotapaamiseen, Zoom kysyy lupaa tallentaa ohjelma tietokoneellesi ja pyytää sen jälkeen sinua klikkaamaan asennusnappulaa. Ohjelma asentuu koneellesi automaattisesti ja pääset mukaan ensimmäiseen videotapaamiseen.

PS. Kokeile Zoomin käyttöä kuuntelemalla maksutta aikuisten yhteistä iltasatua joka ilta 20.3.-13.4.!

Verkkovälitteiset kurssit

Mitä kurssilla tehdään?

Jaksan ja olen riittävä! -verkkokurssilla tehdään pieniä kirjallisuusterapeuttisia tehtäviä. Kirjoittaminen houkutellaan liikkeelle muun muassa kuvien, äänien tai valmiiden tekstinpätkien avulla.

Kirjoitat omalla tavallasi ja vain sinua itseäsi varten. Vaikka ranskalaisin viivoin tai sanoja listaamalla. Kun kirjoitat, kukaan valvo, kirjoitatko totta vai tarua, pysytkö asiassa tai onko lopputulos järkevä.

Ajatuksesi saa vapaasti rönsyillä. Taustoja ei tarvitse selitellä, eikä ajatuksia tai tuntemuksia perustella. Sinulla on oikeus omiin ajatuksiisi, kokemuksiisi ja muistoihisi sellaisena kuin sinä asiat koet.

Kirjoitustehtävät ovat samantyyppisiä kuin Huojentuneen mielen viikkokirjeen kirjoitustehtävät. Erona on, että kurssilla kirjoitustehtävä paljastuu sinulle vähin erin. Et aloittaessasi tiedä, mihin tehtävä johdattelee. Kurssilla pääset myös jakamaan tehtävien herättämiä ajatuksia muiden kanssa.

Kurssilla keskustellaan paljon!

Kurssilla jaetaan ajatuksia, joita tehtävät herättävät ja millaiselta aiheesta tuntui kirjoittaa: kuunnellaan, jutellaan ja ihmetellään yhdessä, miten monenlaisia ajatuksia yksi ja sama aihe herättää.

Tekstejä ei kerätä eikä näytetä muille. Päätät itse, mitä haluat kertoa ja jakaa. Sinulla on myös lupa olla hiljaa, sanomatta mitään ja vain kuunnella muiden keskustelua.

Oma tarinani

Mari Kuusisto

Kasvoin ympäristössä, jossa ihmisen arvon määritteli, miten hyvin hän suoriutuu tehtävistään ja miten uuttera hän on. Kuitenkaan mikään suoritus ei milloinkaan ollut kyllin hyvä. Uuvuin lopulta muille kelpaamisen oravanpyörässä, koska en osannut asettaa rajoja enkä antaa arvoa omalle jaksamiselle.

Selvisin keskivaikeasta masennuksesta ja syvästä uupumuksesta, kun aloin purkaa paperille omia tuntemuksia. Kirjoittamisen avulla aloin kiinnittää huomiota, miten annan kohdella itseäni. Mitä enemmän kirjoitin, sitä tietoisemmaksi tulin ja aloin löytää itselleni vaihtoehtoisia toimintatapoja. Opin asettamaan omia rajoja.

Kirjoittamisen kautta löysin kirjallisuusterapian ja opiskelin kirjallisuusterapiaohjaajaksi. Opintojen kautta minulle aukeni vuorovaikutuksen valtava merkitys: miten tärkeää kirjoittamisen lisäksi on vaihtaa ajatuksia muiden kanssa. Yksin et milloinkaan kykene näkemään asioita yhtä monesta kulmasta kuin yhdessä toisten kanssa.

Miksi Jaksan ja olen riittävä! -verkkokurssille kannattaa osallistua?

 • Tulet oikeasti ryhtyneeksi kirjoittamaan. Kaunis ajatus ei jää pelkäksi aikeeksi.
 • Pienessä, kannustavassa ryhmässä jaat ajatuksiasi luottamuksella eikä kukaan tuomitse sinua niistä.
 • Saat kirjoittaa omalla tavallasi eikä kukaan arvostelee kirjoitustaitoasi.
 • Ohjatut kirjoitustehtävät saattelevat lempeästi kynän liikkeelle.
 • Saat kirjoittamiselle aiheita, joista et itse olisi tullut ajatelleeksi, että siitäkin voi kirjoittaa.
 • Ryhmässä huomaat, ettet ole yksin: moni muukin pyörittelee mielessään samankaltaisia asioita.
 • Saat tuntea itsesi hyväksytyksi, vaikket haluaisi jakaa tehtävän herättämiä ajatuksia tai jos jostakin tehtävästä ei tekstiä paperille syntyisi.
 • Kynä tekee näkyväksi hyviä muistoja ja ilonaiheita, jotka ovat hautautuneet arjen pyörityksessä.
 • Mieli avartuu, sillä ryhmä löytää tehtävään enemmän erilaisia näkökulmia kuin yksi ihminen.
 • Löydät itsestäsi aivan uusia puolia. Kannustava ryhmä kuulee ajatuksissasi myös sellaisia vahvuuksia, joihin et itse tule kiinnittäneeksi huomiota.
 • Kun kirjoitat, asiat jäsentyvät mielessäsi.
 • Huomaat, ettei vaikeasta aiheesta sittenkään ole mahdotonta kirjoittaa, koska muutkin tekevät niin.

Entä jos kirjoittaminen ei suju?

Se ei haittaa. Kirjoita silloin, että nyt et keksi mitään kirjoitettavaa. Jatka sitten ensimmäisestä mieleen pulpahtavasta ajatuksesta, vaikka sillä ei mielestäsi olisi mitään tekemistä annetun tehtävän kanssa. Se on sinun vastauksesi tehtävään ja ihan yhtä oikea kuin mikä muu tahansa.

Sinulla myös lupa olla kirjoittamatta. Keskusteluun saat aina osallistua ja kuunnella, mitä ajatuksia muiden mielessä liikkuu.

Ilmoittaudu nyt!

Huojentavan kirjoittamisen verkkokurssin Jaksan ja olen riittävä! Early bird -hinta 22.3. asti on vain 129,00 € (sis. alv 24 %).

23.3.2020 alkaen kurssin normaalihinta on 149,00 € (sis. alv 24 %). Kannattaa olla nopea!

Luovuin tässä poikkeustilanteessa normaalihinnottelusta, koska tilanne on monille vaikea. Kurssin hinta on nyt vain 88 € (sis. alv 24 %).

Kurssiryhmä on pieni. Mukaan mahtuu mukaan vain 4-6 osallistujaa. Ilmoittaudu heti!

PS. Jos tarvitset lisää maksuaikaa, kurssin voi maksaa verkkokaupassa myös laskulla tai osamaksulla. Ilmoittautuminen on siitä huolimatta sitova.

Heräsikö kysymyksiä?

Jos mielessäsi on kysymyksiä Jaksan ja olen riittävä! -verkkokurssista tai muista huojentavan kirjoittamisen kursseista, ota yhteyttä sähköpostilla mari@marikuusisto.com.

Jos kurssi ehtii täyttyä, lähetä sähköpostia, niin olen sinuun yhteydessä, mikäli peruutuspaikkoja tulee.

Sanottua huojentavan kirjoittamisen verkkokursseista:

On todella hienoa kuunnella ja kuulla toisia ihmisiä ja jakaa ajatuksia. Jos tosiaan kirjoittaisimme antamiasi tehtäviä vain itsellemme emmekä jakaisi ajatuksiamme, emme pääsisi niin ulos itsestämme kuin tässä. Siinähän se taika on, jakaminen. Emme välttämättä edes huomaa, kuinka vaivihkaa ravitsemme toisiamme ja itseämme myös.

Videokurssilla syntyy mukava, erikoinen yhteys muiden kurssilaisten kanssa. Ilmestymme toisillemme tiettynä aikana tietokoneen ruudulle ja välitämme itsestämme ja elämästämme tietoa hyvin poikkeuksella tavalla. Niistä syntyvät ajatukset jäävät alitajuntaan työstäytymään. Olen hyvin kiitollinen kaikista kurssin aikana jaetuista sanoista, kirjoituksista, tuntemuksista ja mietteistä.

Kati

***

Kokemus on ollut todella hyvä! Olen käynyt paljon erilaisilla kursseilla kodin ulkopuolella, joten tämä tapa osallistua kurssille on virkistävän raikas, kun ei tarvitse lähteä kotoa ja kun saan ihan uutta sisältöä kotieloon.

Saa livevuorovaikutusta ja samanhenkisten läsnäoloa poistumatta kotoa. Matala kynnys kirjoittamisen aloittamiseen / siihen palaamiseen.

nainen, 49 vuotta

***

Kun kirjoittaa nopeasti ja intuitiivisesti paperille tulee olennainen, eikä sisäinen kriitikko ehdi muokkaamaan liikaa tekstiä. Tekstistä voi peilata omia ajatuksiaan ja elämän valintojaan.

Oppii tuntemaan itseään ja parhaimmassa tapauksessa tunnistamaan tunteitaan ja ajatuksiaan jotka eivät arjen pyörityksessä pääse esiin.

Kristiina

***

[Kurssilta vien omaan arkeeni] vahvistusta siihen uskoon että suuria muutoksia voi tapahtua hetkessä.

Mukavia käytännöllisiä harjoituksia, ei kotiläksyjä, ei teoriaa, vain omaa itseä hakemassa.

PS. Jaa kurssiesite myös ystävälle, joka kamppailee jaksamisen kanssa ja tuntee riittämättömyyttä!