Sinut surun kanssa

Sinut surun kanssa

Huojentavan kirjoittamisen avulla sinuiksi surun kanssa

Oletko kohdannut menetyksen? Haluatko käsitellä surua yhdessä muiden menetyksen kokeneiden kanssa?

Huojentavan kirjoittamisen verkkokurssi Sinut surun kanssa on tarkoitettu sinulle, joka haluat

 • tuntea, että et ole yksin surun kanssa,
 • paikan, jossa surua ei tarvitse peitellä, vaan sen saa näyttää,
 • tutustua tunteeseen nimeltä suru ja antaa sen auttaa sinua sen sijaan, että se vie voimiasi
 • kerrata yhteisiä muistoja, iloja ja murheita,
 • löytää kuulija sanoille, jotka jäivät sanomatta,
 • oppia, mistä löytää voimavaroja menetyksen jälkeen,
 • löytää voimaa kiitollisuudesta yhdessä koetuista hetkistä ja
 • osallistua ohjattuun tapaamiseen kotoa käsin ilman lähtemistä kurssipaikalle.

Ystävysty surun kanssa ja anna sen parantaa.

Haluatko eroon menetyksen aiheuttamasta raskaasta ja puristavasta olosta?

Sinut surun kanssa, on huojentavan kirjoittamisen verkkokurssi, jossa tutkit kynän ja paperin avulla tunnetta nimeltä suru. Kaikki tunteet ovat olemassa sinun parhaaksesi, surukin. Niitä ei kannata yrittää paeta. Tällä verkkokurssilla lähestytään surua lempeästi ja opetellaan ystävystymään surun tunteen kanssa

Viidellä videovälitteisellä kurssitapaamisella kirjoitat yhdessä muun ryhmän kanssa pieniä kirjallisuusterapeuttisia tehtäviä. Et jää yksin tehtävien herättämien ajatusten kanssa, sillä kurssilla keskustellaan paljon. Kuulet, millaisia ajatuksia tehtävä muissa herätti ja saat jakaa omia ajatuksia sen verran kuin sinusta tuntuu hyvältä. On lupa olla myös hiljaa.

Huojentavan kirjoittamisen verkkokurssi Sinut surun kanssa EI ole sinua varten, jos haluat oppia kirjoittamaan sujuvaa, luovasti ja hyvin kirjoitettua tekstiä tai oikeinkirjoitusta. Terapeuttisessa kirjoittamisessa kaikki tavat kirjoittaa ovat oikeita tapoja. Tällä kurssilla kirjoitat vain sinua itseäsi varten, omalla tavallasi.

Mitä saat huojentavan kirjoittamisen verkkokurssilta?

 • Tilaa omille ajatuksillesi, tuntemuksillesi ja kokemuksillesi.
 • Luvan pysähtyä hetkeksi ja huomata, että sinä selviät surun kanssa.
 • Aikaa kuunnella, kun kynä kertoo sinulle, miten voit ja mistä haaveilet.
 • Mahdollisuuden jakaa ajatuksia muiden menetyksen kokeneiden kanssa.
 • Mahdollisuuden löytää erilaisia tapoja reagoida suruun.
 • Luvan kirjoittaa ilman mitään laatu- tai sisältövaatimuksia.
 • Paikan kohdata muita samassa tilanteessa olevia kotoa lähtemättä.

Huojentavan kirjoittamisen sururyhmä
Sinut surun kanssa
tiistaisin 31.3.-28.4.
klo 10.30-12.00

Mitä kurssi vaatii?

Sinut surun kanssa -kurssilla normaali luku- ja kirjoitustaito riittää. Jos osaat kirjoittaa kauppalistan, sähköpostin, tekstiviestin tai joulutervehdyksen, kirjoitustaitosi on täysin riittävä. Nyt saat unohtaa kaiken, mitä koulussa kirjoittamisesta on opetettu. Tällä kurssilla ei opetella kirjoittamaan, vaan kirjoittaminen on työkalu menetyksen aiheuttaman surun käsittelyyn.

Osallistu kurssille omalta kotisohvalta, keittiön pöydän äärestä, työhuoneestasi tai vaikkapa työpaikan neuvotteluhuoneesta, jos työnantajasi sen sallii.

Huojentavan kirjoittamisen verkkokurssi Sinut surun kanssa ei ole omaan tahtiin tehtävä kurssi. Kurssilla tapaat ohjaajan ja muut ryhmän jäsenet sovittuna ajankohtana oman tietokoneesi kautta videotapaamisena. Kaikki kirjoittamiset ja keskustelut tapahtuvat kurssilla vain reaaliaikaisesti.

Kurssitapaamisista ei tehdä tallennetta. Kirjoitustehtävien herättämiin keskusteluihin osallistuvat ainoastaan kurssille ilmoittautuneet ja videotapaamisessa paikalla olevat osallistujat. Keskusteluja ei ole mahdollista kuunnella tai katsella jälkikäteen. Jokainen kurssitapaaminen on ainutkertainen!

Mitä tarvitset verkkovälitteiselle kurssille?

Osallistuaksesi tarvitset toimivan verkkoyhteyden ja tietokoneen, jossa on sekä videokamera että mikrofoni. Voit osallistua myös tabletin tai älypuhelimen välityksellä. Sen lisäksi tarvitset vain kynän, paperia ja rauhallisen paikan, jossa voit osallistua tapaamisiin ilman ulkopuolista häiriötä.

Verkkovälitteisellä kurssilla käytetään videoyhteyttä Zoom-ohjelmiston avulla. Zoom on sinulle maksuton. Se on erittäin helppo asentaa koneelle tai tabletille ja vie hyvin vähän muistitilaa. Saat tilausvahvistuksen mukana linkin, jota klikkaamalla pääset verkkotapaamiseen.

Kun tulet ensimmäistä kertaa mukaan videotapaamiseen, Zoom kysyy lupaa tallentaa ohjelma tietokoneellesi ja pyytää sen jälkeen sinua klikkaamaan asennusnappulaa. Ohjelma asentuu koneellesi automaattisesti ja pääset mukaan ensimmäiseen videotapaamiseen.

PS. PS. Kokeile Zoomin käyttöä kuuntelemalla maksutta aikuisten yhteistä iltasatua joka ilta 20.3.-13.4.!

Sinut surun kanssa ihan kokonaan

Mitä kurssilla tehdään?

Sinut surun kanssa -verkkokurssilla tehdään pieniä kirjallisuusterapeuttisia tehtäviä. Kirjoittaminen houkutellaan liikkeelle muun muassa kuvien, äänien tai valmiiden tekstinpätkien avulla.

Kirjoitat omalla tavallasi ja vain sinua itseäsi varten. Vaikka ranskalaisin viivoin tai sanoja listaamalla. Kun kirjoitat, kukaan valvo, kirjoitatko totta vai tarua, pysytkö asiassa tai onko lopputulos järkevä.

Ajatuksesi saa vapaasti rönsyillä. Taustoja ei tarvitse selitellä, eikä ajatuksia tai tuntemuksia perustella. Sinulla on oikeus omiin ajatuksiisi, kokemuksiisi ja muistoihisi sellaisena kuin sinä asiat koet.

Kirjoitustehtävät ovat samantyyppisiä kuin Huojentuneen mielen viikkokirjeen kirjoitustehtävät. Erona on, että kurssilla kirjoitustehtävä paljastuu sinulle vähin erin. Et aloittaessasi tiedä, mihin tehtävä johdattelee. Kurssilla pääset myös jakamaan tehtävien herättämiä ajatuksia muiden kanssa.

Kurssilla keskustellaan paljon!

Kurssilla jaetaan ajatuksia, joita tehtävät herättävät ja millaiselta aiheesta tuntui kirjoittaa: kuunnellaan, jutellaan ja ihmetellään yhdessä, miten monenlaisia ajatuksia yksi ja sama aihe herättää.

Tekstejä ei kerätä eikä näytetä muille. Päätät itse, mitä haluat kertoa ja jakaa. Sinulla on myös lupa olla hiljaa, sanomatta mitään ja vain kuunnella muiden keskustelua.

Oma tarinani

Mari Kuusisto

Myös minun elämääni on kuulunut luopumisia ja menetyksiä. On ollut menetyksiä, joihin en ole voinut vaikuttaa, mutta olen myös itse joutunut tekemään kipeitä ja vaikeita luopumispäätöksiä.

Olipa syy menetyksen taustalla mikä tahansa, yhteistä kaikille menetyksille on luopumisen aiheuttama suru. Olen kirjoittamisen avulla käsitellyt omaa suruani ja oppinut elämään yhdessä sen kanssa.

Kirjoittamisen kautta löysin kirjallisuusterapian ja opiskelin kirjallisuusterapiaohjaajaksi. Opintojen kautta minulle aukeni vuorovaikutuksen valtava merkitys: miten tärkeää kirjoittamisen lisäksi on vaihtaa ajatuksia muiden kanssa. Yksin et milloinkaan kykene näkemään asioita yhtä monesta kulmasta kuin yhdessä toisten kanssa.

Miksi Sinut surun kanssa -verkkokurssille kannattaa osallistua?

 • Tulet oikeasti ryhtyneeksi kirjoittamaan. Kaunis ajatus ei jää pelkäksi aikeeksi.
 • Pienessä, kannustavassa ryhmässä jaat ajatuksiasi luottamuksella eikä kukaan väheksy tuntemuksiasi.
 • Saat kirjoittaa omalla tavallasi. Kirjoitustaitoasi ei arvostella.
 • Ohjatut kirjoitustehtävät saattelevat lempeästi kynän liikkeelle.
 • Saat kirjoittamiselle aiheita, joista et itse olisi tullut ajatelleeksi, että siitäkin voi kirjoittaa.
 • Ryhmässä huomaat, ettet ole yksin: moni muukin pyörittelee mielessään samankaltaisia tuntemuksia.
 • Saat tuntea itsesi hyväksytyksi, vaikket haluaisi jakaa tehtävän herättämiä ajatuksia tai jos jostakin tehtävästä ei tekstiä paperille syntyisi.
 • Kynä tekee näkyväksi muistoja hyvistä hetkistä, jotka ovat meinanneet unohtua.
 • Mieli avartuu, sillä ryhmä löytää tehtävään enemmän erilaisia näkökulmia kuin yksi ihminen.
 • Löydät itsestäsi aivan uusia puolia. Kannustava ryhmä kuulee ajatuksissasi myös sellaisia vahvuuksia, joihin et itse tule kiinnittäneeksi huomiota.
 • Kun kirjoitat, asiat jäsentyvät mielessäsi.
 • Huomaat, ettei vaikeasta aiheesta sittenkään ole mahdotonta kirjoittaa, koska muutkin tekevät niin.

Entä jos kirjoittaminen ei suju?

Se ei haittaa. Kirjoita silloin, että nyt et keksi mitään kirjoitettavaa. Jatka sitten ensimmäisestä mieleen pulpahtavasta ajatuksesta, vaikka sillä ei mielestäsi olisi mitään tekemistä annetun tehtävän kanssa. Se on sinun vastauksesi tehtävään ja ihan yhtä oikea kuin mikä muu tahansa.

Sinulla myös lupa olla kirjoittamatta. Keskusteluun saat aina osallistua ja kuunnella, mitä ajatuksia muiden mielessä liikkuu.

Ilmoittaudu nyt!

Huojentavan kirjoittamisen verkkokurssin Sinut surun kanssa nopean ilmoittautujan hinta 22.3. asti on vain 129,00 € (sis. alv 24 %).

23.3.2020 alkaen kurssin normaalihinta on 149,00 € (sis. alv 24 %). Kannattaa olla nopea!

Luovuin tässä poikkeustilanteessa normaalihinnottelusta, koska tilanne on monille vaikea. Kurssin hinta on nyt vain 88 € (sis. alv 24 %).

Kurssiryhmä on pieni. Mukaan mahtuu mukaan vain 4-6 osallistujaa. Ilmoittaudu heti!

PS. Jos tarvitset lisää maksuaikaa, kurssin voi maksaa verkkokaupassa myös laskulla tai osamaksulla. Ilmoittautuminen on siitä huolimatta sitova.

Heräsikö kysymyksiä?

Jos mielessäsi on kysymyksiä Sinut surun kanssa -verkkokurssista tai muista huojentavan kirjoittamisen kursseista, ota yhteyttä sähköpostilla mari@marikuusisto.com.

Jos kurssi ehtii täyttyä, lähetä sähköpostia, niin olen sinuun yhteydessä, mikäli peruutuspaikkoja tulee.

Sanottua huojentavan kirjoittamisen verkkokursseista:

On todella hienoa kuunnella ja kuulla toisia ihmisiä ja jakaa ajatuksia. Jos tosiaan kirjoittaisimme antamiasi tehtäviä vain itsellemme emmekä jakaisi ajatuksiamme, emme pääsisi niin ulos itsestämme kuin tässä. Siinähän se taika on, jakaminen. Emme välttämättä edes huomaa, kuinka vaivihkaa ravitsemme toisiamme ja itseämme myös.

Videokurssilla syntyy mukava, erikoinen yhteys muiden kurssilaisten kanssa. Ilmestymme toisillemme tiettynä aikana tietokoneen ruudulle ja välitämme itsestämme ja elämästämme tietoa hyvin poikkeuksella tavalla. Niistä syntyvät ajatukset jäävät alitajuntaan työstäytymään. Olen hyvin kiitollinen kaikista kurssin aikana jaetuista sanoista, kirjoituksista, tuntemuksista ja mietteistä.

Kati

***

Kokemus on ollut todella hyvä! Olen käynyt paljon erilaisilla kursseilla kodin ulkopuolella, joten tämä tapa osallistua kurssille on virkistävän raikas, kun ei tarvitse lähteä kotoa ja kun saan ihan uutta sisältöä kotieloon.

Saa livevuorovaikutusta ja samanhenkisten läsnäoloa poistumatta kotoa. Matala kynnys kirjoittamisen aloittamiseen / siihen palaamiseen.

nainen, 49 vuotta

***

Kun kirjoittaa nopeasti ja intuitiivisesti paperille tulee olennainen, eikä sisäinen kriitikko ehdi muokkaamaan liikaa tekstiä. Tekstistä voi peilata omia ajatuksiaan ja elämän valintojaan.

Oppii tuntemaan itseään ja parhaimmassa tapauksessa tunnistamaan tunteitaan ja ajatuksiaan jotka eivät arjen pyörityksessä pääse esiin.

Kristiina

***

[Kurssilta vien omaan arkeeni] vahvistusta siihen uskoon että suuria muutoksia voi tapahtua hetkessä.

Mukavia käytännöllisiä harjoituksia, ei kotiläksyjä, ei teoriaa, vain omaa itseä hakemassa.

***

PS. Jaa ystävälle, joka on kokenut menetyksen!