Julkaistu 2 kommenttia

Hörhöilyä ja lisää takinkääntöä?

Vuosikausia sitten olin treffeillä miehen kanssa. Ravintolassa syödessämme ja jutellessamme tuo mies mainitsi ohimennen minulle käyneensä Reiki-kurssin. Se lause ratkaisi silloin tuon miehen kohtalon minun elämässäni. Totesin mielessäni välittömästi, että minähän en kaikenlaisten huuhaa-hörhöjen seurassa aio aikaani viettää. Se ihmissuhde jäi tuohon yhteen ravintolatapaamiseen.

Lapsuudenkodissani vannottiin lääketieteen kaikkivoipaisuuteen. Jyrkät näkemykset leimasivat kasvuympäristöäni, jossa ainoat tavat hoitaa ihmistä tuntuivat olevan lääkkeet ja kirurgin veitsi. Jopa fysioterapeuttiseen kuntoutukseen asennoituminen oli tuhahtelevaaa. Psykologiaan ja psykoterapiaan suhtauduttiin lähinnä halveksivasti asioiden turhana psykologisointina. Kun tällaisessa asenneilmastossa ja ”totuudessa” varttuneena päälle päätteeksi tulin hankkineeksi luonnontieteellis-teknisen koulutuksen, on vähintäänkin luonnollista, että omakin asenteeni kaikenlaisia täydentäviä hoitomuotoja kohtaan on ollut pitkään torjuva.

Viime syksynä toinen jalkateräni kipeytyi. Tunsin sen johtuvan jonkin nivelen tai jänteiden virheasennosta. Aiemmasta kokemuksesta tiesin, että tällaisiin vaivoihin auttoi parhaiten akupunktio tai jäsenkorjaajan käsittely. Nyt olin kuitenkin päättänyt itse selvittää syyn siihen, miksi jalka on kipeä sen sijaan, että kävisin kerralla niksahdututtamassa nivelet oikeaan asentoon. Vaiva olisi varmasti poistunut kertalaakista. Minulla oli kuitenkin sellainen olo, ettei se olisi poistanut perimmäistä syytä, miksi nivelet eivät ole ojennuksessa ja vaiva olisi pian uusinut. Halusin itse omaa kehoani tutkimalla ja kuulemalla hoitaa jalkaongelman pysyvästi kuntoon. Olin vakuuttunut, että näin tehdessäni voisin oppia paljon muutakin itsestäni, vaikka jalkakivun poistamiseen vähän enemmän aikaa menisikin.

Hyvä ystäväni pistäytyi vieraisille luokseni. Jalkakipuni tuli puheeksi ja kerroin päätöksestäni lähteä tutkimusmatkalle jalan kuntoonsaamiseksi. Ystäväni oli juuri käynyt Reiki I -kurssin ja oli oppimastaan erittäin innoissaan. Hän halusi kokeilla Reikiä jalkaani. Vastustelin aluksi, sillä olinhan juuri sanonut, että haluan hoitaa sen itse kuntoon. Hän kuitenkin sanoi, ettei Reiki-hoitaja ole parantaja vaan ainoastaan energiakanava ja hoidettava päättää itse, paljonko haluaa ottaa vastaan ja haluaako parantua. Koska kyseessä oli hyvä ystäväni, joka niin vilpittömästi oli Reikistä innoissaan, myönnyin hänen hoidettavakseen. Mielessäni ajattelin samaan aikaan pontevasti, että minähän en tähän humpuukiin usko, vaikken sitä siinä tilanteessa ääneen lausunutkaan.

Istuimme tupani lattialla hyvän tovin hänen hoitaessa jalkaani. En tuntenut mitään erityistä. Yllätys tuli siinä vaiheessa, kun lattialta noustessani pyöräytin nilkkaani eikä tutuksi käynyttä rutinaa kuulunutkaan! Nilkkani oli sitä pyörittäessa rusahdellut ilkeästi niin kauan kuin saatoin muistaa. Nyt se oli äänetön ja todella tunsin, miten siinä ollut virheasento oli korjaantunut. Ystäväni tiesi ja tunsi asenteeni, mutta kaikesta huolimatta antoi luettavakseni kirjan Kvanttifysiikasta ja energiahoidoista. Hän totesi minulle jälkikäteen, että oli arvellut fyysikon kirjoittaman kirjan puhuttelevan minua diplomi-insinöörikoulutuksen käyneenä parhaiten.

Olin yhä skeptinen ja uskoin onnelliseen sattumaan, mitä jalkaani tulee, mutta luin kuitenkin kirjan. Lukiessa mielenkiintoni ja uteliaisuuteni heräsi. Otin yhteyttä kirjan kirjoittajaan ja halusin kokeilla etähoitoa. Muistan hyvin, miten ensimmäistä hoitoa saadessani mietin mielessäni, että ihanko oikeasti minä nyt tässä makaan ja otan vastaan energiahoitoa ihmiseltä, joka istuu muutaman sadan kilometrin päässä ja olen vieläpä valmis maksamaan tästä.  Kaikkea kanssa! Tähänkö on tultu? Aionko muka todella alkaa uskoa tällaiseen huuhaahan? Isän ääni yritti vielä puhutella minua.

Ilmoittauduin reiki-kursseille uteliaisuudesta. Enpä olisi uskonut. Enkä olisi uskonut sitäkään, että tulee päivä, jolloin siteeraan perussuomalaista poliitikkoa, mutta näin se vain menee.

En ole takinkääntäjä. Olen muuttanut mieltäni, se on toinen asia. – Timo Soini

En millään muotoa ole luopunut newtoniaanisesta ajattelusta. Uskon ja tiedän edelleen, että jos irrotan otteeni juomalasista, niin lattiallehan se tipahtaa, todennäköisesti särkyy ja vesi ja lasinsirpaleet roiskuvat ympäriinsä ja syntyy ikävä sotku. Tiedän myös, että jos oma jalka sattuu olemaan lasin alla, kun siitä päästän irti, niin kipeää tekee ja vähintäänkin mustelma syntyy.

Se, että olen uteliaisuudesta tutustunut täydentäviin hoitoihin ei tarkoita, että olisin luopunut luonnontieteellisestä ajattelutavasta. Luonnonlait ovat minulle yhä vallitsevia ja aivan yhtä totta kuin ennenkin. Energiahoitojen ajattelutapa ei korvaa aiempaa maailmankuvaani. En ole luopunut mistään. Se täydentää sitä ja se kaikki tuntuu hyvin luonnolliselta.

Ainoa viisauden lähde on kokemus. – Albert  Einstein

Onko minustakin nyt sitten tullut hurahtanut hörhöilijä? Ajatelkoon niin, ken tahtoo. Meitä hurahtaneitahan on ollut maailman sivu, aina Kopernikuksesta lähtien.

2 ajatusta kohteelle “Hörhöilyä ja lisää takinkääntöä?

  1. Olen lukenut, että Usui oli sekä länsimaisen lääketieteen että itämaista tulleen hoitoperinteen kannattaja. Hän kehitti Reikin kaikille ja niinhän siinä pääsi käymään.
    Mervi TkT, Reiki III

    1. Juuri näin. Minäkin puhun mieluummin täydentävistä hoitomuodoista kuin vaihtoehtohoidoista.

Kommentoi toki!