Julkaistu 2 kommenttia

Joulukalenteri rauhoittaa kiireen keskellä

Joulukalenteri

Joulukalenteri rauhoittaa kiireen keskellä

Monelle jouluolo tulee joulunvieton valmisteluun liittyvistä puuhista. Kotia suursiivotaan ja koristellaan. On joulutervehdysten lähettämiset, läheisten muistamiset, mieluisten lahjojen miettimiset ja hankkimiset. Joulukalenteri on osa joulun odotusta.

Aikatauluja mietitään ja sovitellaan: kuka vierailee, milloin ja kenen luona. Tehdään ruokaostoksia. Laitetaan ruokaa ja leivotaan itse enemmän kuin muulloin.

On paljon puuhaa. On paljon muistettavaa. Välillä tuntuu, että joulun odotus on yhtä isoa stressiä ja riittämättömyyden tunnetta. Että ehtiikö, muistaako ja jaksaako kaiken?

Aiheesta lisää >> Mistä nopea apu, kun riittämättömyyden tunne vaivaa?

Joulun odotus voi olla muutakin. Jeremy Qvick kuvailee joulua ilahduttavalla tavalla. Hänen mielestään se on aikaa, jolloin muistat muita ihmisiä rakkaudessa. Voit antaa lahjoja läheisillesi puhtaasti siitä ilosta, että he ovat sinun elämässäsi. Siitähän joulunvietossa alunperin on ollut kyse: muistutus rakkauden antamisen tärkeydestä.

Voi olla helpompi kertoa materiaalisella lahjalla, että välitän sinusta. Mutta antaminen voi muuttua myös kaupankäynniksi: kun annan sinulle tämän, niin varmasti sinä annat silloin myös minulle jotakin. Rakkauden antaminen muuttuukin omien tarpeiden tyydyttämiseksi.

Pakettiin saattaa tulla kääräistyä myös tietämistä, neuvoja ja vihjailuja. Pahimmillaan joulun lahjojen antamisen perinne voi antaa tilaisuuden suoranaiseen vallankäyttöön tai jopa henkiseen väkivaltaan.

Traintree-blogia kirjoittava Jaana Ovaskan kirjoittaa lahjan antamisesta ihastuttavalla tavalla. Hän ehdottaa, että lahjan antaminen olisi ennen kaikkea yhteenkuuluvuuden tunteen vahvistamista ja toisen näkemistä sellaisena kuin hän on.

Miten löydät aitoa antamisen iloa ja yhteenkuuluvuuden tunnetta joulukiireen keskellä?

Kiireen tuntua voit helpottaa ujuttamalla päivääsi pieniä pysähtymisen ja rentoutumisen hetkiä. Tärkeintä on, että annat itsellesi luvan lyhyisiin pysähdyksiin.

Kirjoittaminen auttaa sinua rauhoittumaan. Se antaa tuokion ajaksi tilaa omille ajatuksillesi ja tuntemuksillesi. Se vaatii keskittymistä, joten joudut siksi aikaa vapauttamaan mielesi hetkeksi muilta ajatuksilta.

Miten ihmeessä löydät aikaa kirjoittamiselle?

Et tarvitse paljon aikaa. Jopa vaivaiset kolme tai viisi minuuttia riittää. Jos koet, että on niin kiire, ettei päivään millään mahdu kolmen minuutin aikaa, on sitäkin tärkeämpää, että todella otat tuon ajan itsellesi.

Vaikka pää tuntuisi puuroiselta, kun ryhdyt kirjoittamaan, ajatuksilla on taipumus jäsentyä, vaikka alunperin olisitkin ryhtynyt kirjoittamaan pelkkää tajunnanvirtaa.

Ujuta kirjoittamista vaivihkaa nykyisten päivärutiiniesi lomaan ilman, että teet siitä sen suurempaa numeroa. Esimerkiksi Haulipäiväkirja-blogin Viivi on ottanut tavakseen jättää bullet journal -päiväkirjaansa myös tyhjiä sivuja omia rauhoittavia kirjoitushetkiä varten. 

Jos tilaat paperisanomalehteä, kokeile kirjoittaa muutaman minuutin verran sanomalehden marginaaliiin tai mainoslehtisen tyhjään tilaan. Kokeile, mitä tapahtuu, jos somepäivitysten ja -tykkäysten tarkistamisen sijaan kirjoittaisitkin hetken vaikkapa kauppakuitin taustapuolelle.

huojentuneen mielen joulukalenteri

Entä jos en osaa kirjoittaa?

Kirjoita sellaisella asenteella, ettei sillä ole mitään merkitystä, mitä paperille syntyy. Ei sinun tarvitse pyrkiä mihinkään hienoon tai kauniiseen lopputulokseen. Edes sinun itsesi ei tarvitse jälkikäteen lukea, mitä paperille syntyi, jos et halua.

Autan sinua nyt joulukuussa 24 päivänä päivittäin huojentumaan kirjoittamalla. Tein sinua varten maksuttoman huojentuneen mielen joulukalenterin. Tilaa kalenteri sähköpostiisi täältä >> Huojentuneen mielen joulukalenteri

Näin joulukuinen kirjoitushetki huojentaa mieltäsi:

1. Jouluinen kirjoitushetki on lahja sinulle itsellesi

Kun pysähdyt kirjoittamaan jouluista tekstiä, annat aikaa itsellesi. Annat siis itsellesi rakkautta. Voit antaa toiselle vain jotakin sellaista, mitä sinulla itselläsi on. Jos et anna itsellesi rakkautta, et voi antaa sitä toisellekaan.

2. Jouluisen tekstin voit antaa lahjaksi läheiselle

Jouluaiheinen pieni kirjoitus on kelpo joululahja antaa läheisellesi. Se on

  • aineeton,
  • itse tehty ja ainutlaatuinen,
  • osoitus, että olet halunnut lohkaista palan itseäsi läheistäsi varten,
  • lahja, joka parhaimmillaan koskettaa ja tuottaa vastaanottajalleen iloa vielä vuosienkin kuluttua ja
  • lahja, joka on helppo antaa kaukanakin asuvalle ystävälle.
  • Sen voi jokainen tulkita omalla tavallaan ja omannäköisekseen.
  • Sen valmistaminen ei kuluta luonnonvaroja eikä tuota jätettä.

Jos sisäinen kriitikkosi on ankaraakin ankarampi ja ujostelet oman jouluisen tekstin antamista, jätä kertomatta, että teksti on sinun kirjoittamasi. Ei sinun ole pakko paljastaa kirjoittajaa, jos et halua.

3. Jouluisella kirjoituksella voit ilahduttaa tuntematonta

Kirjoita jouluinen teksti pienelle lapulle tai kortille. Kätke se tuntemattoman löydettäväksi kahvilan pöydälle tai ruokakaupan maitohyllylle. Sujauta kortti punttisalilla tuntemattoman kenkään tai laukkuun. Jätä runo löydettäväksi junaan tai bussiin tai ojenna se tuntemattomattomalle vastaantulijalle.

Mikään ei ole kutkuttavampaa kuin ajatus miettiä, kuka pienen jouluisen ajatuksen löytää. Jouluyllätys tuottaa iloa sekä löytäjälleen että sinulle itsellesi.

4. Ilahduta jouluisella kirjoituksella sosiaalisessa mediassa

Jaa jouluoloa sosiaalisessa mediassa. Ilahduta Facebook-kavereitasi tai seuraajiasi Twitterissä, Instagramissa, LinkedInissä tai Pinterestissä jouluisella kirjoituksella.

5. Kierrätä jouluiset tekstit

Jos kirjoitat joka päivä, sinulla on adventtiajan päätteeksi 24 jouluista kirjoitusta. Kirjoita jouluaiheiset tekstit pienille lappusille. Tallenna kirjoitukset kauniiseen purkkiin tai rasiaan.

Ota vuoden kuluttua purkki esiin. Nosta päivittäin yksi lappunen. Näin luot samoilla jouluisilla teksteillä tunnelmaa ja jouluoloa vielä vuodenkin kuluttua.

PS. Jaa ja kutsu myös ystäväsi availemaan huojentuneen mielen joulukalenterin luukkuja!

2 ajatusta kohteelle “Joulukalenteri rauhoittaa kiireen keskellä

  1. Kiitos linkkauksesta! Mulle on kyllä ollut todella paljon apua ”tajunnanvirtakirjoittelusta” ilman sen suurempaa päämäärää. Useimmiten tapaan tulee tartuttua silloin kun suuttumus on pahimmillaan, mutta koitan hiljalleen tehdä siitä tapaa muulloinkin (esim. aamusivut) myös hyvien ja neutraalien asioiden käsittelyyn.

    1. Kiitos kommentista Viivi! Suuttumus on vahva tunnetila ja mikäpä voisi olla parempi tapa sen purkamiseen kuin kirjoittaminen. Silloin sitä ei tarvitse purkaa omaan ympäristöön. Hyvien asioiden ylöskirjaaminen on myös ihana tapa. Kun annat niille enemmän huomiota, niiden merkitys elämässäsi vahvistuu ja alat huomata hyviä asioita lisää.

Kommentoi toki!