Julkaistu Jätä kommentti

Kirja, joka muuttaa elämäsi!

Hyvinvointioppaita ja elämänmuutokseen kannustavia kirjoja ilmestyy jatkuvasti uusia. On opaskirjoja ja niihin liittyviä työkirjoja. Mutta oletko löytänyt vielä sitä kirjaa, joka todella olisi muuttanut elämäsi?

Joitakin vuosia sitten terapeuttini ojensi minulle lainaksi kirjan. Hän sanoi kirjaa antaessaan, että lue hitaasti: tämä on kolmen vuoden laina. Kiitin ja otin kirjan. Olin käynyt pohjalla tai ainakaan sen syvemmälle en halunnut. Olin päättänyt parantua ja tehdä kaiken, mitä pystyn saadakseni elämäni muuttumaan. Päätin perehtyä tähän kirjaan huolella.

Olin tuolloin niin uupunut, etten jaksanut lukea kovin montaa sivua kerrallaan. En, vaikka olin lapsesta rakastanut lukemista. En, vaikka teksti olisi ollut miten mukaansa tempaavaa. Silloisessa elämäntilanteessani ylipäätään minkään kirjan lukeminen ahmimalla oli minulle täysin mahdoton ajatus. Aivojeni tilalla oli vain sakeaa puuroa.

Luin muutaman ensimmäisen sivun kirjasta. Se puhutteli ja kosketti. Olisin halunnut lukea enemmän, mutten kyennyt. Jatkoin seuraavina päivänä lisää ja sitä seuraavana. Väliin oli päiviä, jolloin en jaksanut edes lukea. Elämä oli sinnittelyä vain ehdottoman välttämättömästä selviytymiseen.

Kirjan ensimmäinen luku päättyi harjoitukseen. Luin harjoituksen. Se oli meditaatioharjoitus. Totesin, että ihan kiva. En ymmärtänyt laisinkaan, mikä sen kantava ajatus oli. Harjoitus kuulosti minusta lähinnä hölmöltä.

Ohitin ja olin jatkaa eteenpäin. ”Lue hitaasti. Tämä on kolmen vuoden laina.” Päätin, että ensimmäistä kertaa elämässäni en vain ryntää sivulta toiselle, vaan tällä kertaa teen myös kaikki harjoitukset. Ihan kaikki. Olin suorittaja. Tällä kertaa siitä oli hyötyä.

En todellakaan silloin ymmärtänyt ensimmäisen meditaatioharjoituksen perimmäistä ajatusta. Totesin, ettei minun ehkä tässä vaiheessa tarvitsekaan ymmärtää. Pitää vain tehdä. Toistin harjoitusta seuraavina päivinä uudelleen ja uudelleen. Vähitellen alkoi tuntua siltä, että on aika jatkaa lukemista.

Jatkoin hitaaseen tahtiin. Teksti todella puhutteli. Tein harjoituksia sitä mukaa, kun niitä tuli vastaan. En halunnut pettää itseäni. Halusin pitää itselleni antamani lupauksen. Halusin olla itselleni rehellinen.

Jokin minussa alkoi hitaasti muuttua.

Väliin silmäilin ja selasin kirjaa eteenpäin. Joskus harppasin seuraavaan kappaleseenkin, kun tiesin, että tulossa on minulle hankala tilanne, josta seuraavassa kappaleessa kerrottiin. Toivoin saavani sieltä apua ja neuvoja, että selviäisin. Luin ja totesin itselleni, että ymmärsin kyllä tekstin sisällön, mutten ole vielä niin pitkällä.

Palasin kirjassa takaisin sinne, mihin olin jäänyt. Jatkoin lukemista eteenpäin vain silloin, kun tuli sellainen olo, että nyt on aika. Tein edelleen kirjan harjoituksia. Makustelin kirjan ajatuksia mielessäni. Pyrin viemään niitä käytäntöön omassa ajattelussani ja elämisessäni sitä mukaa, kun kirja herätti minussa oivalluksia.

200-sivuisen kirjan lukemiseen kului minulta lopulta kaksi vuotta. Olen jälkikäteen avannut sen uudelleen monet kerrat ja lukenut kappaleita sieltä täältä toistamiseen. Teen sitä yhä. Se kirja todella muutti elämäni.

Aina et tarvitse edes kokonaista kirjaa elämänmuutokseen. Joskus yksittäinen mietelause riittää. Facebookissa oli silmiini osunut eräs lainaus. Ajatus oli minusta hieno. Se kulki läpi aivojeni ja laitoin jakoon. Yksi pieni napinpainallus. Klik! Siinä kaikki.

Kävi kuitenkin niin, että ystäväni sattui puhelimessa kommentoimaan jakamaani ajatusta. Häkellyin, kun en edes itse muistanut, mitä olinkaan sillä kertaa tullut jakaneeksi. Kävin lukemassa sen uudelleen ja totesin, että tähän todella sisältyy suuri viisaus. Se jäi nyt mieleeni.

Eipä aikaakaan, kun kohtasin ihmisen, jonka olin kokenut vaikeaksi. Sovelsin silloin ensimmäistä kertaa mieleen jääneitä viisaita sanoja käytännössä. Tapahtui ihme. Asennoitumiseni tuohon ihmiseen muuttui. Hän ei enää tuntunutkaan vaikealta. Elämäni muuttui, parani. Muutokseen tarvittiin vain, että olin vienyt yhden yksittäisen ajatuksen käytäntöön.

Voisin nyt kertoa, mikä tuo minun elämäni muuttanut kirja oli, mutta jos niin teen, tekisin sinulle karhunpalveluksen. En nimittäin usko, että juuri tuo kirja on Se Kirja, joka jokaisen elämän muuttaa. Tarkemmin sanottuna olen varma, että niitä kirjoja, jotka voivat muuttaa elämäsi, on lukemattomia.

Minun lukemani kirja muutti minun elämäni vain siksi, että päätin viedä kirjasta oppimani asiat käytäntöön. Tein harjoitukset. Muutin omaa ajatteluani vähän kerrallaan ja aloin soveltaa uutta ajattelutapaa elämässäni. Yksi ajatus kerrallaan. Siinä kaikki.

Sen kirjan jälkeen olen lukenut monta muutakin kirjaa, jotka myös ovat muuttaneet elämääni. Koska olen vienyt oppimani käytäntöön.

En voi tietää, millainen teksti on se, joka sinua puhuttelee parhaiten ja mitä juuri sinä tällä hetkellä eniten elämääsi tarvitset. Tiedät sen paremmin itse. Siksi sinun täytyy itse löytää se Elämäsi Kirja, joka muuttaa juuri sinun elämäsi. Vaihtoehtoja löytyy kirjakaupasta ja kirjastosta sille, joka muutosta elämäänsä haluaa.

Ehkä potentiaalisia elämäsi mullistavia kirjoja on jo ennestään kirjahyllyssäsi. Kirjahyllyyn hankittu Kirja, Joka Muuttaa Elämäsi ei muuta elämääsi sillä, että se on hankittu ja sen jälkeen nököttää rivissä muiden kanssa ja pyyhit siitä pölyt viikkosiivouksen yhteydessä. Kirja muuttaa elämääsi vasta sen jälkeen, kun

  1. Olet ottanut sen käteesi, selaillut sitä ja jos olet todennut, että teksti puhuttelee, olet alkanut lukea.
  2. Olet lukenut sen.
  3. Olet tehnyt kirjan harjoitukset, jos sellaisia on.
  4. Annat itsellesi aikaa sisäistää kirjan ajatukset.
  5. Viet käytäntöön ja osaksi elämääsi itsellesi oikeiksi kokemat opit. Yksi kerrallaan.

Elämänmuutos-oppaan voi toki lukea ahmimalla. Niitä voi lukea kymmenittäin. Eikä mikään muutu. Elämäsi ei muutu kirjoja hankkimalla eikä edes niitä lukemalla.  Elämäsi ei muutu tykkäilemällä ja jakamalla viisaita mietelauseita sosiaalisessa mediassa.

Elämäsi muuttuu vain vähän kerrallaan, yksi ajatus kerrallaan. Elämäsi muuttuu vasta, kun haluat muutosta niin paljon, että alat soveltaa lukemaasi tosielämässä. Vasta se kirja,  vasta se viisas ajatus, jonka opit viet käytäntöön, muuttaa elämäsi.

Aiheesta lisää:

Voi, miksi en avannut suutani!
Pelottavia päätöksiä
Mitä on rohkeus

PS. Jaa myös ystävillesi, jos uskot heidän hyötyvän tästä tekstistä.

Kommentoi toki!