Julkaistu Jätä kommentti

Luovuus kadoksissa? – Ohjaa ajatukset uusille radoille

Luovuus.Kirjoittaminen.Ajatukset uusille radoille.

Hommat takkuaa. Ajatus kiertää samaa rataa. Olet yrittänyt ratkoa itseäsi eteenpäin, mutta olet jumissa kuin eläintarhan tiikeri. Kierrät samaa kehää ympäri ja ympäri. Uudestaan ja uudestaan. Luovuus on kadonnut. Ura syvenee ja tuttu polku kuluu. Luova ongelmanratkaisu kuulostaa lähinnä huonolta vitsiltä.

Olin juuri tuolla tavoin jumissa erään tekstin kirjoittamisen kanssa. Ensin jouduin kaksintaisteluun sisäisen kriitikkoni kanssa, joka röyhkeästi otti itselleen puheenvuoron, kun tunnistin kirjoittavani itselleni tärkeää tekstiä eli tekstiä, jonka kanssa halusin onnistua. Tiedostamaton epäonnistumisen pelko riistäytyi vapaaksi pakkopaidastaan ja leikkasi kostoksi luovuudeltani siivet. Snip-snap!

Taklatakseni epäonnistumisen pelon peikon annoin itselleni luvan kirjoittaa kertakaikkisen surkeasti. Niin todella tein. Se auttoi pääsemään alkuun. Kirjoitin kertakaikkisen surkeasti useamman päivän ajan löytämättä kuitenkaan tekstiin sitä muotoa ja ajatusta, jota siihen epätoivoisesti olisin halunnut.

Viikonloppu lähestyi ja olin menossa Täysii-tiimin tapaamiseen, joten laskin paljon tulevan junamatkan varaan. Junassa tai kahvilassa olen usein onnistunut kirjoittamaan tekstejä, joita on kotioloissa ollut vaikea saada lentoon. Edes se ei tällä kertaa auttanut. Aikainen lähtö vaati veronsa ja junamatka hujahti torkkuessa.

Antoisaa kesätapaamista seuraavana päivänä aamusivuja muistikirjaan kirjoittaessani huomasin kynäni kuljettavan minua juuri sinne, jonne olin epätoivoisesti yrittänyt raivata tietä. Yht’äkkiä tiesin kristallinkirkkaasti, miten minun pitää kirjoittaa runontekele, jonka kanssa olin useamman päivän takkuillut. Siinä sivussa muistikirjaani kirjautui muutama kokeilemisen arvoinen uusi idea työhöni liittyen.

Ei ole sattumaa, että lomalla tai viikonloppuisin mielii jollekin matkalle. Matkalla olet poissa totutuista kuvioista ja rutiineista. Tutustut ehkä uusiin kulttuureihin, uusiin maisemiin ja kohtaat uusia ihmisiä. Matkan ei tarvitse sisältää monenmoista uudenlaista tekemistä. Jo se palauttaa ja antaa voimia, että vaikka vain lepäät hetken arjesta irrallaan uudenlaisessa maisemassa.

Luovuus kadonnut? Mitä tarvitset uusiin ahaa-elämyksiin ja luovuuden ylläpitoon?

Ajatustesi saamiseksi uusille urille tarvitaan usein lopulta hyvin vähän – vain sen, että viet aivosi hetkeksi uusille urille. Se on hyvin loogista ja lähes liian yksinkertaista ollakseen totta. Näin se kuitenkin usein on.

Minun jumitukseni avaamiseen riitti, että olin lähtenyt vuorokaudeksi pois tutusta ympäristöstä ja tapasin muutaman jo ennestään tutun ihmisen ja sen lisäksi kourallisen minulle entuudestaan kokonaan vieraita ihmisiä. Sen seurauksena runon teksti löysi uuden muotonsa ja työkuvioihin syntyi uusia ajatuksia. Pinnistelemättä.

Ympäristönvaihdos ja vuorovaikutus sellaisten ihmisten kanssa, joita et päivittäin tapaa, tekee usein tehtävänsä. Aivot saavat silloin uudenlaista pureskeltavaa ja joutuvat työskentelemään totutusta poikkeavilla hermoradoilla.

Ohjaan työssäni mielelläni sellaisia Huojentavan kirjoittamisen kursseja, joissa osallistujat majoittuvat kurssipaikassa yhden tai kahden yön yli. Se edellyttää toki pidemmän ajan irrottamista kurssia varten, mutta uskon, että se myös antaa suhteessa enemmän. Kun on hetken poissa tutuista ympyröistä, löytää ajatus helpommin totutusta uudenlaisille urille ja oma ääni saattaa löytää vanhojen ajatusmallien takaa paremmin kuuluville.

Pelkästään ryhmässä kirjoittaminenkin antaa enemmän kuin yksin kirjoittaminen, vaikkei ainuttakaan omaa tekstiään haluaisi muille jakaa. Kun jokaisella kirjoittajalla on oma, erilainen tulokulmansa yhteiseen aiheeseen, tehtävien herättämistä ajatuksista syntyvä keskustelu ja vuorovaikutus viekottelee vaivihkaa tutkimaan aihetta useammasta erilaisesta näkökulmasta.

Lue myös: Ryhmässä kirjoittaminen: miksi se antaa enemmän kuin yksin kirjoittaminen

Saatellaksesi pienet harmaat aivosolusi kulkemaan pitkin tavanomaisesta poikkeavia pitkospuita, tarjoile aivoillesi uutta puuhailtavaa. Tee jotakin, mitä et ole tehnyt ennen.

Luovuus kadonnut kadoksissa

Pienetkin satunnaiset muutokset omaan perusarkeen suuremman irtioton sijaan ylläpitävät luovuutta ja mielen vireystilaa. Tee yksinkertaisesti jotakin eri tavalla, mihin olet tottunut.

Kokeile näitä!

  • Laita jonakin päivänä kurkkuviipaleet voileivälle juuston alle, jos olet tottunut laittamaan ne juuston päälle.
  • Kulje poikkeavaa reittiä työpaikalle.
  • Punttisalille, jumppaan tai uimahalliin mennessäsi valitse pukukoppi eri nurkasta, mihin olet tottunut.
  • Käännä vuorokaudeksi vessapaperirulla juoksemaan eri suuntaan kuin mikä on mielestäsi se ainoa oikea.
  • Pistäydy avoimin silmin galleriassa, taidenäyttelyssä, kahvilassa tai museossa, jossa et ole koskaan ennen käynyt.
  • Valitse kotipaikkakuntasi kartalta umpimähkään katu, jolla et ole ennen käynyt. Tee sinne kävely- tai pyöräretki.
  • Asettele, lasi, lautanen, ruokailuvälineet ja kahvikuppi lounaskuppilan tarjottimelle eri järjestykseen kuin tavallisesti. Istuudu pöytään, jossa et koskaan ennen ole istunut.
  • Osta vihannes- tai hedelmäosastolta jotakin sellaista, mitä et normaalisti milloinkaan osta. Syö se.

Jos haluat antaa ajatuksillesi vähän suuremman, mutta lempeän tuuppauksen uusille urille, tule kurssille kokeilemaan Huojentavaa kirjoittamista!
Tutustu kursseihin!

Aiheesta lisää

PS. Jaa myös ystävälle, jonka luovuus on kadoksissa.

Kommentoi toki!