Julkaistu 2 kommenttia

Mikä ystävyydessä yhdistää eniten?

Mikä ystävyydessä yhdistää?

Ystävyys syntyy yhteisten asioiden ja kokemusten jakamisesta. Mutta mikä ystävyydessä yhdistää eniten? Kaikkien samasta asiasta kiinnostuneiden kanssa ystävyyttä ei automaattisesti synny. Asioiden tekeminen yhdessä ei sekään yksistään riitä synnyttämään ystävyyttä, eivätkä samanlaiset ominaisuudet. Kaikki punatukkaiset tai kaikki diabetesta sairastavat eivät ole ystäviä keskenään.

Mikä ystävyydessä yhdistää eniten?

Kaksi iäkästä miestä keskustelee kahvilassa. Toinen esittelee innoissaan älypuhelimen sovellusta, jonka avulla hän pitää kirjaa omista liikuntasuorituksistaan. Jokainen kävelty kilometri tallentuu, kuntosali- ja uimahallikäynnit sekä seniorijumpat.

Toinen kuuntelee vieressä, nyökyttelee, hörppii mustaa kahvia. Hän kaivaa lukulasit povitaskusta ja kurkottelee pöydän yli, jotta näkisi pientä tekstiä ystävän puhelimen näytöllä. Pian hän toteaa, ettei hän noista tietokonehommista niin ymmärrä, mutta hienolta näyttää. Hän jatkaa, että hyvähän se on, että liikkuu.

Miehet ovat yksimielisiä siitä, että huonosti käy, jos tässä iässä jämähtää television ääreen. Jälkimmäinen selittää, että hänelle riittää, kun tekee pihatyöt, mökillä puutöitä ja käy vaimon kanssa kävelemässä. Herrat ovat jälleen samaa mieltä siitä, että kukin tavallaan, kunhan jotakin puuhaa. Tilastoista innostunut kiittelee, kun sai näyttää tilastojaan, kun vaimoa se ei pätkääkään kiinnosta.

Näiden kahden herran ystävyyteen ei tarvittu yhteistä tapaa seurata omia liikuntasuorituksia tai edes yhteistä tapaa harrastaa liikuntaa. Heitä yhdisti jokin muu.

Yhteisiä kokemuksia yhteisestä tunteesta

Moni sanoo omasta lemmikkieläimestään, että se on hänen paras ystävänsä. Lemmikkieläin ei ymmärrä, miksi sinä iloitset tai miksi suret. Lemmikkieläin ei myöskään osaa antaa neuvoja, mitä sinun kulloinkin pitäisi tehdä. Mutta lemmikki osaa jakaa sinun tunteesi.

Yhteiset kokemukset synnyttävät ystävyyttä. Yhteinen kokeminen ei välttämättä edellytä, että tehdään asioita yhdessä. Yhdistäviksi asioiksi yhteisiin kokemuksiin voi riittää tunteiden jakaminen.

Tunteiden jakaminen on tapa osoittaa, että näet ja kuulet toisen. Ystävän tunteen voit jakaa, vaikka olisitte kiinnostuneita hyvin erilaisista asioista. Riittää, kun ymmärrät, että jokin asia on toiselle tärkeä ja osoitat, että arvostat sitä hänelle tärkeänä asiana. Silloin hän tuntee itsensä nähdyksi ja hyväksytyksi.

Aiheesta lisää >> Mistä tunnistat hyvän ystävyyden jo ensimmäisellä kohtaamisella?

Mikä ystävyydessä yhdistää eniten?

Voit hyvin osoittaa arvostustasi ja jakaa toisen ilon, vaikka ystävän ilon syy olisi sinulle itsellesi täysin vieras etkä olisi millään tavalla siihen perehtynyt. Tunteen jakaaksesi sinun ei välttämättä tarvitse ymmärtää, mistä tarkalleen ottaen on kyse.

Ystävyyteen kuuluu se, että kelpaat sellaisena kuin olet. Ystävän kanssa ei tarvitse pelätä, että hän hylkää, jos et ole täydellinen. Ystävän seurassa siitä ei tarvitse tuntea huonommuutta eikä ystävän seurassa tarvitse päteä.

Ystävälle ei tarvitse esittää, että tietäisit kaikesta kaiken, minkä hänkin tietää. On parempi sanoa suoraan, että tästä et nyt ymmärrä mitään eikä tämä ole sinun juttusi, mutta olet siitä huolimatta iloinen hänen puolestaan. Voit luottaa siihen, että ystävä varmasti kertoo mielellään lisää, jos olet kiinnostunut.

Ystävälle ei myöskään tarvitse esittää kiinnostunutta, jos et oikeasti ole. Sinun ei edes tarvitse ymmärtää, miksi ystäväsi on kiinnostunut sellaisesta, johon sinun mielenkiintosi ei kerta kaikkiaan riitä. Ethän sinäkään edellytä, että ystäväsi olisi kiinnostunut kaikesta siitä, mistä sinä olet.

Ystävyys ei edellytä, että olette kopioita toisistanne. Päinvastoin. Ystävyys antaa enemmän, kun sinulla ja ystävälläsi on mahdollisuus täydentää toisianne. Olen samaa mieltä Jaakko Savolaisen kanssa, että on suurempi lahja saada kunnioitusta erilaiselta ihmiseltä kuin samanlaiselta ihmiseltä. Se on harvinaisempaa ja siksi arvokkaampaa.

Ystävyys on tunteiden jakamista

Elämässä on tilanteita, jolloin voimavaroja toisen tunteen jakamiseen ei ole. Voimia ystävän ilon jakamiseen on vähän, jos olet esimerkiksi itse kovin uupunut tai sinulla on surua.

Lue myös tämä >> Olenko huono ystävä, jos jätän ystävän pulaan?

Surua kantava voi todeta ystävälle, joka haluaa jakaa ilonsa, että olen iloinen puolestasi, mutta minulla on nyt hyvin vähän voimavaroja. Samoin ystävä voi sanoa surevalle ystävälleen, että tiedän, että sinulla on nyt surua, mutta jos jaksat, siitä huolimatta jakaisin tämän ilon mielelläni kanssasi. Sekin on arvostuksen osoittamista ystävälle.

Jos omassa elämässä ilonaiheita on viime aikoina ollut vähän, toisen ilon jakaminen voi tuntua vaikealta. Huonommuutta on kuitenkin turha tuntea, sillä hyvin harvassa lopulta ovat sellaiset tilanteet, jossa toisen ilo veisi jotakin sinulta pois.

Jos kykenet suhtautumaan oman elämäsi tapahtumiin ja ystävän iloon irrallisina ja toisistaan riippumattomina tapahtumina, saatat huomata, miten osallistumisesta ystävän iloon tulee samalla myös sinun ilosi. Saat huomaamattasi yhden ilonaiheen lisää elämääsi.

Suurin arvosi ystävänä on, että olet hänelle ihminen, jonka kanssa hän voi jakaa ilonsa ja surunsa. Surun jakamiseen ystävän kanssa ei tarvita, että myös sinun pitäisi tuntea vainaja ja myös sinun pitäisi surra hänen poislähtöään.

Psykologin mukaan kuuntelijan ei tarvitse osata hoitaa ystävän surua. Riittää, että vain olet mukana ystävän surussa eli suret sitä, että ystävällä on surua. Siitähän on kyse, kun surevalle sanotaan, että otan osaa suruusi.

Ilon jakamiseen ystävän kanssa riittää, että iloitset siitä, että hän on iloinen. Ystävyyteen riittää, että omien voimavarojesi mukaan annat ystävän tuntea, että hän tuli nähdyksi ja kuulluksi. Tunteiden jakaminen synnyttää ystävyyttä. Se on se, mikä ystävyydessä yhdistää eniten.

PS. Jaa artikkeli sille, jolle haluat kertoa, että hän kelpaa sinulle omana itsenään.

2 ajatusta kohteelle “Mikä ystävyydessä yhdistää eniten?

  1. Juurikin näin Mari,ystävyys on noin kuin sinä kirjoitat ja surun jakaminen on juuri noin,kiitos vahvistit tällämonta asiaa miten itse asioista ajattelen !

    1. Kiitos Heidi! Myös minusta on aina mukavaa kuulla, että joku jakaa ajatukseni.

Kommentoi toki!