Julkaistu Jätä kommentti

Ryhmässä kirjoittaminen: miksi se antaa enemmän kuin yksin kirjoittaminen

Ryhmässä kirjoittaminen

Kirjoittaminen on hyvä työkalu oman hyvinvoinnin ylläpitämisessä ja sen parantamisessa. Sitä voi tehdä sekä yksin, omissa oloissa että ryhmässä. Ryhmässä kirjoittamisessa on kuitenkin paljon sellaisia etuja, mistä yksin kirjoittaessa jää paitsi.

Miksi ryhmässä kirjoittaminen antaa enemmän kuin yksin kirjoittaminen

Jos et ole aikaisemmin kirjoittanut ryhmässä, saattaa ajatus muiden seurassa kirjoittamisesta herättää epävarmuutta. Siksi yksin kirjoittaminen saattaa tuntua houkuttelevammalta vaihtoehdolta.

Lue myös: 9 turhaa uskomusta, miksi voimaannuttava kirjoittaminen ei ole sinua varten

Kun kirjoitat yksin, olet omien ajatustesi kanssa täysin omassa rauhassa. Saat silloin kuunnella sisäistä ääntäsi ilman mitään ulkopuolisia tekijöitä.

Yksin kirjoittaessa saatat kuitenkin

  • törmätä yksinäisyyden tunteeseen tai
  • et pääse alkuun tai
  • et saa lainkaan aikaan tekstiä.

Tutkimusten mukaan ryhmässä kirjoittamisesta on näissä tilanteissa yleensä apua. Jo se, että lähtee kurssille, saa aikaan sen, että ryhtyminen ei jää pelkäksi hyväksi aikeeksi.

Joskus on vaikeaa suoda itselleen omaa aikaa ”vain” kirjoittamista varten. Maiju kirjoittaa omassa blogissaan omasta kirjoittamisestaan, arjen ristipaineessa elämisestä ja oman ajan ottamisen tärkeydestä.

Päätös kurssille lähtemisestä on aina samalla päätös tehdä oman ajan ottaminen luvalliseksi.

Kotioloissa aloittamisen kanssa on helppoa vitkastella. On vaivatonta siirtää hieman epämukavuusalueelle menevää tekemistä, jos ulkopuolista painetta ei ole. On tilanteita, jolloin likapyykkikorin sisältö, maustekaapin siivoaminen tai paidan silittäminen nousevat arvoon arvaamattomaan.

Kirjoituskurssilla tulet tarttuneeksi kynään, vaikka mitään tekstin tuottamisen pakkoa ei olekaan. Jos tekstiä ei synny, sekin on ihan ok. Siitä huolimatta jo kurssille lähteminen yleensä saattelee kynäsi vauhtiin.

Ryhmässä kirjoittaminen lähtee liikkeelle ohjaajan antamasta tehtävästä. Tehtävä saattaa yllättää sinut niin, että unohdat ajatella, että sen, mitä kirjoitat pitäisi olla jotenkin tietynlaista. Sinä vain aloitat ja pääset huomaamattasi sujuvasti alkuun.

Kursseilla saatetaan myös kirjoittaa tekstejä poimimalla sanoja tai lauseita muiden kirjoittamista teksteistä ja yhdistelemällä niitä. Hyvän runon saat esimerkiksi aikaan leikkelemällä lehdistä kiinnostavia otsikoita ja liimaamalla niitä paperille sopivaan järjestykseen.

Lue myös tämä: Luovuus kadoksissa? – Ohjaa ajatukset uusille radoille

Annettu tehtävä saattaa antaa sinulle entuudestaan uuden näkökulman lähestyä jotakin asiaa. Jos kirjoitat vain yksin ja haluat kirjoittamalla ratkaista jonkin ongelman, ajatuksesi pyörivät helposti samaa rataa. Silloin ongelmanratkaisu ei etene.

Ryhmässä kirjoittaminen avaa uusia näkökulmia

Kirjoituskurssilla saatat löytää tavan lähestyä asiaa aivan toisenlaisesta suunnasta ja löytää ratkaisuja siihen, mitä olit etsimässä. Vähintäänkin voit löytää uusia johtolankoja.

Kannustava ryhmässä kirjoittaminen voi myös auttaa hahmottamaan, mitä omat kirjoituksesi oikeastaan yrittävät kertoa. Monesti on itse niin sokea omille ajatuksilleen, ettei näe, että on jo moneen kertaan kirjoittanut ylös ratkaisevan ajatuksen, jota on kuumeisesti etsimässä.

Kirjoittajakursseilla jokainen päättää itse, paljonko on valmis kirjoitustehtävien herättämiä ajatuksia ja tekstejään muille jakaa. Toisinaan ainoastaan se, että luet oman tekstin muille ääneen, saattaa herättää sinussa oivalluksen, mistä olitkaan kirjoittanut.

Turvallinen ja luotettava kirjoittajaryhmä on paikka, jossa voit jakaa omia toiveita, pelkoja, ideoita, odotuksia ja tunteita. Vaikka elämäntarinoissa on aina eroja, monet kokemukset tunnetasolla ovat yhteisiä. On hirveän huojentavaa huomata, että ei ole yksin omien tuntemustensa kanssa.

Kirjoituskurssi saattaa houkutella sinut myös kirjoittamaan kuvitteellisia tarinoita. Kirjoituskursseilla ei vaadita, että se, mistä kirjoitat on todella tapahtunut. Kenenkään ei tarvitse tietää, mikä oikeasti on totta ja mikä ei.

ryhmässä kirjoittaminen kannustaa

Et ehkä itseksesi kirjoittaessasi tulisi kirjoittaneeksi satua, mutta kurssilla annettu kirjoitustehtävä saattaa vaivihkaa johdatella sinut siihen. Omat toiveet saattavat tulla helpommin näkyviksi, kun asiat pukee keksityn kertomuksen muotoon.

Yksin kirjoittaessa saattavat ajatukset lähteä porautumaan suoraan hyvin kipeän asian äärelle. Silloin kirjoittamisesta tulee vaikeaa. Ryhmässä kirjoittaessa ja monesti juuri kuvitteellisten tarinoita kirjoittamalla saa asioihin helpommin etäisyyttä. Suuri mörkö alkaa kauempaa katsottuna näyttää somalta karvapallerolta.

Haluatko sinä saada kirjoittamisen liikkeelle? Haluatko ottaa ja antaa aikaa itsellesi ja kirjoittamiselle?

Lue lisää ajankohtaisista kursseista täällä: Huojentavan kirjoittamisen kurssit

PS. Jaa myös ystävälle!

Kommentoi toki!