Julkaistu 1 kommentti

Miten kohtaan vaikean ihmisen?

12039767_972211099508081_2339162397844080502_n

Kaikki me tunnemme ihmisiä, joilta saa kuulla meihin itseemme kohdistuvaa kitkerää palautetta. On niitä, joita vaatetuksemme ei miellytä. Toiset ovat sitä mieltä, että kotimme on epäjärjestyksessä. Jonkun muun mielestä mielipiteemme tai (jopa tunteemme!) ovat vääriä.

On myös niitä, jotka haluavat puuttua siihen, millaisia valintoja teemme elämässämme tai kenen kanssa vietämme aikaa. Jollakulla on aina huomauttamista, olimmepa sitten niin tai näin. Hankalia ihmisiä tuntuu maailma olevan pullollaan ja mikään, mitä teemme ei kelpaa.

Miten kohtaan vaikean ihmisen?

Miespuolinen ystäväni on ollut hyvin kiusaantunut ja loukkaantunut tavasta, jolla hänen tuttavansa on ikävään sävyyn toistuvasti vihjaillut siitä, että hänen luonaan on käynyt häntä nuorempi nainen kyläilemässä. Ystäväni on ollut todella äkäinen tavasta, jolla hänen tuttavansa on kyläilyjä kommentoinut.

Pelkkä välinpitämättömyyskään ei ole lopettanut tuttavan ikävää kommentointia. Mikä avuksi? Auttaisikohan, jos hän oikein äkäisesti tokaisisi jotakin takaisin? Tekisikö se lopun kommentoinnista?

Aiheesta lisää >> Onko hyökkäys paras puolustus?

Mustaihoinen, vuoden 2017 Miss Helsinki Sephora Ikalaba sai julkisuudessa valtavan vyöryn omaan ulkonäköönsä kohdistuvaa halveksuntaa ja jopa suoranaista vihaa. Siitä huolimatta hän ei lannistunut, vaan totesi, ettei hän halua vastata tähän vihalla, sillä viha kasvattaa vain vihaa.

Hän toivoi, että pystyy hoitamaan missivuotensa tehtävät niin hyvin kuin vain osaa ja että ihmiset kykenisivät näkemään hänet sellaisena kuin hän oikeasti on ja oppisivat rakastamaan häntä.

Olen joskus ottanut talteen netistä yllä olevan joogi Bhajanin mietelauseen: ”Jos haluamme nähdä, että se, miten muut ihmiset käyttäytyvät minua kohtaan, kertoo eniten heistä itsestään, eikä minusta tai siitä, miten arvokas minä olen ihmisenä, oppii ajan oloon olemaan reagoimatta muiden ihmisten käyttäytymiseen.”

Miten ystäväni voisi saada ilkeän kommentoinnin loppumaan? Jos asetumme tuon ikävästi kommentoivan tuttavan saappaisiin ja mietimme, miksi hän käyttäytyy, kuten käyttäytyy. Voisiko olla niin, että  hän onkin vain kateellinen ystävälleni siitä, että hänen luonaan käy ystäviä vieraisilla?

Ehkä hän salaa toivoo, että hänenkin luonaan kävisi nuori nainen kyläilemässä. Koska näin ei ole, hän haluaa kommentoinnilla saattaa ikävään valoon vierailut ystävänsä luona. Ehkä hän toivoo, että sillä tavalla kyläilyt, joita hän kadehtii, vähenisivät eikä hänen itsensä enää tarvitsisi tuntea huonommuutta. Voisiko olla näin?

Viha ei lopu vihalla. Kadehtiminen tuskin loppuu vihaisiin tokaisuihin takaisin. Kiukustuminen saattaa vain olla juuri se, mitä kommentoija hakee. Mitä mahtaisi tapahtua, jos ystäväni sanoisikin tuttavalleen ystävällisesti ja kaikella lempeydellä ja lämmöllä, jonka itsestään löytää: ”oletko sinä noin kateellinen minun uudesta ystävästäni?”

Rakentavinta olisi varmasti, jos ystävä piikittelevään kommentointiin vain iloisena toteaisi, miten vilpittömän iloinen on nuoresta, uudesta ystävästään. Sillä hän parhaiten osoittaisi, ettei hänellä ole tässä ystävyydessä mitään piiloteltavaa.

Lue myös >> Miten kohdata jatkuvasti valittava ihminen

PS. Jaa toki ystävälle, joka tarvitsee apua tulla toimeen ihmisen kanssa, jonka kokee vaikeaksi!

1 ajatus kohteelle “Miten kohtaan vaikean ihmisen?

  1. […] Aiheesta lisää >> Miten kohtaan vaikean ihmisen? […]

Kommentoi toki!