Julkaistu Jätä kommentti

Miten olla menettämättä omia mahdollisuuksia?

Miten olla menettämättä omia mahdollisuuksiaan

Kun täytin pyöreitä vuosia, tunsin olevani vedenjakajalla. En ole enää ihan nuori, mutten vielä vanhuskaan. Ehtisin elämäni aikana yhtä sun toista, jos niin itse haluan ja jos kykenisin tarttumaan mahdollisuuksiin, joita eteen tarjoutuu. Mutta miten olla menettämättä omia mahdollisuuksia?

Mietin, mitä kaikkea elämäni aikana haluaisin vielä päästä kokeilemaan ja kokemaan. Päätin kirjoittaa sen listaksi. Huomasin, että useimmat mieliteot, jotka listalle nousivat, eivät välttämättä vaatineet paksua lompakkoa. Monet niistä olivat varsin vaatimattomia, kuten haluaisin joskus

  • kaivaa isolla kaivinkoneella tai
  • soittaa rumpua sambakulkueessa.

Vain noin kuukausi sen jälkeen, kun aloin vähitellen kerätä listaa mieliteoista, tutustuin sattumalta kotikaupungin toritapahtumassa ihmiseen, joka hetken jutustelun jälkeen ohimennen mainitsi, että hän kokoaa vuosittain taiteiden yöhön sambakulkueen.

Sisäinen ääneni haukkoi henkeä. Kävin itseni kanssa muutaman sekunnin murto-osan kestävän sisäisen keskustelun. Kysyin itseltäni, kaduttaako jälkikäteen, jos en nyt uskalla avata suutani. Tällä elämänkokemuksella tiesin, että katuisin, joten kuulin itseni kertovan ääneen, että haaveeni on joskus saada soittaa rumpua sambakulkueessa.

Uusi tuttava toivotti minut lämpimästi tervetulleeksi mukaan. Vaihdoimme yhteystietoja. Hän lähetti kutsun harjoituksiin. Jännitti ihan turkasesti, mutta kannatti uskaltaa. Lopulta roikotin suurta haaveitteni bassorumpua vyötäisilläni. Sain olla mukana taiteiden yössä soittamassa muun sambakulkueen mukana.

Olinko vain onnekas? Kävikö minulla vain hyvä tuuri? Innovaatiotutkijat ovat eri mieltä. Tutkimusten mukaan sattuma suosii vain valmistautunutta mieltä.

Miten olla menettämättä omia mahdollisuuksia?

Tiedä, mihin olet menossa

Voit tunnistaa omat mahdollisuutesi vain, jos olet tietoinen, mikä ovat sinun toiveesi, haaveesi tai mielitekosi.

Jos ei aiemmin ole erityisesti pohtinut, millaisia kokemuksia toivot elämältä, älä pelästy, jos asioiden listaaminen yht’äkkiä tuntuu vaikealta.

Riittää, että otat palan paperia tai älypuhelimen muistiinpanoista uuden sivun. Anna listallesi otsikko ja kirjoita se ylös. Tämä on hyvä ja täysin riittävä alku.

Riittää, että tulet tietoiseksi, että sinullakin on toiveita ja haaveita, vaikket niistä vielä olisi tietoinen. Luota siihen, että kun perustat listan, alitajunnassa uinuneet toiveet alkavat heräillä tietoisuuteesi.

Nappaa kiinni ohimenevistä ”olisipa kiva, jos” -ajatuksista. Jos jokin ääni yrittää perustella, ettei tämä nyt oikein, jätä kuuntelematta sitä ääntä. Tässä ollaan nyt kirjaamassa ylös mielitekoja eikä arvioimassa niiden mielekkyyttä tai toteutumismahdollisuuksia.

Tarraa kiinni ”olispa kiva, jos” -ajatuksiin. Ne ovat juuri niitä sinun haaveitasi. Kirjoita ne listalle sitä mukaa, kun niitä mieleesi pulpahtelee.

Kun aloitin oman listani kirjoittamisen, annoin sille yksinkertaisesti nimen: ”Lista”. Siinä kaikki. Ensimmäiset kaksi mielitekoani kirjoitin listalle vasta muutaman päivän kuluttua. Sen jälkeen olen lisännyt listalle muitakin mielitekoja siihen tahtiin kuin niitä on mieleen pulpahdellut.

Lue lisää aiheesta >> ”Miksi minä en löydä, mikä on minun juttuni?” – Vinkkini helpottamaan sen löytämistä

Anna itsellesi lupa haaveilla!

Anna itsellesi lupa haaveillä mahdottomuuksia ja mielettömyyksiä. Tällä listalla saat olla suuruudenhullu!

Älä selittele pois sellaista, mitä pidät epärealistisena. Ihan kaikki on epärealistista niin kauan kunnes se on toteutunut.

Älä selittele itsellesi, ettei sinusta ole tähän tai et milloinkaan voi kyetä tuollaiseen. Tai että ne ovat ne muut, jotka kykenevät, et sinä. Saatat siinä olla oikeassa, ettet ehkä juuri tällä hetkellä et pysty tämänhetkisellä osaamisellasi ja tämänhetkisillä mahdollisuuksilla.

Mutta. Et oikeasti voi tietää, mihin kaikkeen kykenet silloin, kun olet saanut osaamista, jota sinulla tällä hetkellä ei ole. Tai eteesi osuu mahdollisuus, jollaisen olemassaolosta et ole edes osannut uneksia ja joka vie sinut askeleen lähemmäs haaveesi toteutumista.

Tartu mahdollisuuteen, kun se tulee

Monet haaveista ovat sellaisia, joiden toteuttamisen eteen voi kääriä hihat lähteä tekemään töitä saman tien. Tee näin, jos tunnet todella palavaa intoa lähteä toteuttamaan haavettasi.

Kun tulin tietoiseksi, että haluan mukaan sambakulkueeseen, olisin voinut lähteä selvittämään, onko kotipaikkakunnallani sambakoulua ja kuka vuosittaisen sambakulkueen järjestää.

Näin varmasti olisin tehnyt, jos into olisi sillä hetkellä ollut palava. Tämä haave oli kuitenkin sellainen, etten kokenut, että sen toteuttamisella olisi kiirettä.

Miten olla menettämättä omia mahdollisuuksiaan kokonaan?

Toisinaan riittää, että olet tietoinen, mistä haaveilet. Silloin tunnistat mahdollisuutesi, kun ne osuvat kohdalle. Siinä hetkessä tarvitaan vain ripaus rohkeutta, että teet tietoisen valinnan tarttua mahdollisuuteesi. Harkitse tarkoin, kadutko jälkikäteen, jos et tartu.

Monesti riittää, että sattuu tapaamaan oikean ihmisen, joka voi sinua auttaa. Luo häneen yhteys, rakenna verkostoja, joita voit käyttää, kun koet, että aika on oikea.

Minäkään en vielä tiennyt, kun tapasin uuden sambatuttavan, olenko edes paikkakunnalla sinä päivänä, kun sambakulkue järjestetään. Vaihdoimme vain yhteystietoja. Tiesin, että jos en pääse tai halua mukaan tänä vielä vuonna niin ehkä seuraavana vuonna.

Vaikka puskisit määrätietoisesti kohti haaveitasi, työtäsi helpottaa, mitä tietoisempi olet tavoitteestasi. Silloin osaat napata kiinni oikeista mahdollisuuksista, jolloin työskentely kohti tavoitetta on helpompaa.

Lue myös >> Laulamisen esteet ja miten ne hävisivät

Matkalla kohti oikeaa määränpäätä

Ajattele haaveiden, toiveiden ja mielitekojen toteutumista matkana. Listasi on matkasuunnitelma, joka kädessä astelet rautatieasemalle. Istahdat odotushuoneeseen. Luet ehkä kirjaa tai keskustelet muiden odottajien kanssa.

Jos sinulla ei ole matkasuunnitelmaa, etkä tiedä, minne on menossa, on ihan sama, mihin junaan astut. Silloin juna todella vie, minne sattuu. On todennäköistä, se vie sinne, minne et missään nimessä halunnut.

Kun sinulla on lista, matkasuunnitelma, voit luottaa siihen, että korvasi nappaa tiedon, kun kuulutus kertoo, että se juna, joka vie sinut kohti oikeaa määränpäätä on lähdössä. Silloin sinun tarvitsee ainoastaan astua kyytiin ja antaa junan kuljettaa.

Kun tiedät, mitä tavoittelet, ei sinun tarvitse murehtia, miten olla menettämättä omia mahdollisuuksia. Voit luottaa siihen, että tunnistat ne, kun ne osuvat kohdalle.

PS. Jaa myös ystävälle, joka ei halua menettää mahdollisuuksiaan.

 

Kommentoi toki!