Julkaistu Jätä kommentti

Mutta mitä jos ihmisetkin puhuvat…

Vuoden 2017 Miss Helsinki, Sephora Ikalaban kertoi YLEn A-studion haastattelussa miettineensä ennen kisaan osallistumistaan, jaksaisiko ja kestäisikö, mitä kaikkea joutuisi osallistuessaan ottamaan vastaan. Hän päätti lähteä mukaan ja toteuttaa omaa unelmaansa ja olla välittämättä muidein puheista. Kun hänet kruunattiin Miss Helsingiksi tammikuussa, täytti vihapuhe sosiaalisen median.

Tuon nuoren naisen esimerkki on upea! Miten usein me annammekaan muiden ihmisten ilkeiden puheiden estää meitä tekemästä asioita, jotka voisivat tuottaa meille iloa ja voisimme olla onnellisempia ja tyytyväisempia omaan elämäämme. Me saatamme omassa mielessämme jo ennakkoon käpertyä pohtimaan, mitä ihmisetkin sitten saattaisivat puhua… Sephora Ikalaba päätti olla välittämättä vihapuheesta, jonka kohteeksi arvasi joutuvansa. Hän päätti, ettei anna loanheittäjien estää hänta kulkemasta omaa polkuaan ja toteuttamasta omia unelmiaan.

Olen eronnut ja omaan elämäntilanteeseeni hurjan tyytyväinen. (Jo tämä asetelma tuntuu muuten olevan monelle ihmiselle ylitsepääsemättömän vaikea ymmärtää.) Tapasin jokin aika sitten uuden ihmisen, jonka kanssa ystävystyin, mutta joka sattuu olemaan kanssani vastakkaista sukupuolta. Koska meillä on yhteisiä kiinnostuksen kohteita, olemme viihtyneet toistemme seurassa, mutta siinä se. Ei sen enempää, kun kummallakaan ei ole kiinnostusta enempään kuin puhdas ystävyys.

Vaan entäpä, jos muut ihmiset haluaisivat väkisin yrittää nähdä tilanteessa jotakin muuta ja alkaisivat sitkeästi vihjailla ja kiusoitella? Kenties juorut myös lähtisivät liikkelle. Ikävä homma kaiken kaikkiaan, eikö?

Mikä neuvoksi, jos tällainen tilanne tulisi eteen? Voisin ehkä pyrkiä tapailemaan uutta ystävääni siten, että se herättäisi mahdollisimman vähän huomiota. Yhteyttähän voi nykypäivänä pitää niin monella eri tavalla tai voisin valita niinkin, että ottaisin etäisyyttä uuteen ystävääni välttääkseni ihmisten ikävät puheet ja pyrkiäkseni varjelemaan omaa mainettani muiden silmissä.

Vaihtoehtoisesti voisin toimia kuten Sephora Ikalaba toimi ja yksinkertaisesti olla piittaamatta kiusanteosta ja huhupuheista ja jättää ne omaan arvoonsa.

Mitä eroa näillä kahdella vaihtoehdolla on?

Kuka olisi se, joka päättäisi elämästäni, jos pyrkisin vältelemään juorujen leviämästä? Ikävä myöntää, mutta silloin elämästäni päättäisi ikävien puheiden levittelijät. Kurjinta siinä olisi se, että saattaisin silloin tehdä juoruilijoille niin suuren palveluksen, että alkaisin jopa itsekin vähän epäillä, olisiko uudessa ystävyyssuhteessani sittenkin saattanut jommalla kummalla olla jotakin taka-ajatuksia. Selittelisin itselleni, että ehkä näin on parempi. Tuntisin itseni kenties vähän onnettomaksi ja vieläpä valittelisin muille ystävillenikin tilannetta kertomalla, että kyllähän se olisi ollut mukava uusi ystävä, mutta mitä siitäkin tulisi, jos nuo ihmiset puhuisivat. Taisin muuten kirjoittaa edellisessä artikkelissani jotakin muiden syyttelystä.

Minusta ystävyyteen ei kuulu se, että sitä pitää salailla. Jos pitää, se on jotakin ihan muuta. Mitä? Sitä en tiedä, mutta henkilökohtaisesti haluan pitäytyä erossa sellaisesta. Jos toisin sanoen olen piittaamasta vihjailuista ja muista puheista, valitsen kuin tuo nuori, kaunis, vastuuntuntoinen vuoden 2017 Miss Helsinki. Hetkinen, hetkinen! Olisiko pitänyt kirjoittaa ’rohkea’ eikä vastuuntuntoinen? Voihan sen niinkin ajatella. Minusta hän kuitenkin on toiminut nimenomaan vastuuntuntoisesti. Hän on vasta 19-vuotias, mutta jo ymmärtänyt, että hänen omien unelmiensa toteutuminen, hänen ystävyyssuhteensa, hänen koko elämänsä ja onnensa on ennen kaikkea hänen omalla vastuullaan.

Menestystä sinulle elämässäsi, Sephora Ikalaba!

Kommentoi toki!