Julkaistu Jätä kommentti

Oletko tarinankerronnan mestari?

Haluaisitko toteuttaa unelmasi, mutta olisi pitänyt ryhtyä siihen jo nuorempana, mutta nyt olen jo liian vanha? Vai onko niin ettei sinusta ole siihen, kun sinulla ei ole siihen lahjoja. Kenties et ole yhtä vahva kuin muut ryhtyäksesi siihen. Ehkä sinulla ei ole rahaa toteuttaa unelmiasi. Tai etkö voi tehdä sellaista, kun sinulle jo lapsena sanottiin, ettei sinusta ole siihen. Olisiko ihanaa toteuttaa unelmasi, mutta sinulla ei ole siihen aikaa? Tai mitä ihmisetkin siitä sanoisivat, jos tekisin sellaista?

Vai onko niin, että nyt on liian myöhäistä ottaa vastuu omasta elämästään, kun olisi pitänyt ryhtyä siihen jo nuorempana? Eikö sinusta ole siihen, kun sinulla ei ole sellaisia lahjoja tai rohkeutta ja kenties et ole yhtä vahva kuin muut ryhtyäksesi siihen? Ehkä sinulla ei ole rahaa ottaa elämä omiin käsiisi. Tai ehkä sinulle jo lapsena sanottiin, ettei sinusta ole siihen. Onko elämäsi nyt niin kiireistä, ettet juuri nyt ehdi paneutua asiaan? Epäiletkö, mitä ihmisetkin siitä sanoisivat, jos ottaisit ohjat omiin käsiisi?

Miten todellisia nämä perustelut ovat?

Mikä on sellainen ikä, jonka jälkeen ihminen ei enää opi uutta tai ei pysty tekemään elämäänsä muutosta? Miksi olisit lahjattomampi, vähemmän rohkea tai vahva kuin joku muu? Ei kukaan lahjakas taiteilija ole ilman sitkeää työskentelyä saavuttanut yhtään mitään. Rohkeus ja vahvuus ovat niin ikään nekin ominaisuuksia, jotka on saavutettu alun alkaen pienin askelin. Maailmassa on lukemattomia erilaisia tapoja hankkia rahaa, vähän kerrallaan. Montako vuotta on kulunut lapsuudestasi? Väitätkö, ettet ole oppinut mitään muutakaan uutta sen jälkeen? Aikaa on juuri siihen, mihin sen itse päättää käyttää. On varmasti niitäkin ihmisiä, jotka esittävät mielipiteitä tekemisistäsi, mutta niitä tulee aina olemaan riippumatta siitä, mitä teet, joten lienee samantekevää, mitä mieltä ovat.

Ovatko syyt olla ryhtymättä kuitenkin selittelyitä, joita kerrot ensin itse itsellesi ja sen jälkeen kenties myös usein muille saadaksesi lisävahvistusta uskomuksellesi? Vai ovatko ne ehkä vain tarinaa, jonka haluat sepittää itsellesi rauhoitellaksesi omaa mieltäsi välttyäksesi ottamasta elämäsi ohjia omiin käsiisi? Mitä enemmän selittelet ja perustelet asioiden tekemistä jollakin tietyllä tavalla joko itsellemme tai muille, sitä vahvemmin olet epäilyksenalainen, että onkohan se nyt oikeasti noin.

Oletko milloinkaan kokeillut, miten sepittämäsi tarina muuttuisi, jos muuttaisit siinä yhden ainoan sanan? Millaiselta tarinasi kuulostaisi, jos sen sijaan, että sanot itsellesi ettet voi, sanotkin suoraan: ”En aio.”?

Joka kerta, kun sanot itsellesi, ettet voi/osaa/kykene, alat käyttäytyä kuin uhri. Alat käyttäytyä silloin ikään kuin olisit voimaton olosuhteiden edessä. On äärimmäisen harvoin sellaisia tilanteita, joissa absoluuttisesti mitään ei ole tehtävissä eikä mitään vaihtoehtoisia ulospääsytapoja ole. Voit aina myös valita, keskitytkö niihin asioihin, joiden muuttaminen ei todellakaan ole sinun vallassasi vai keskitätkö huomiosi tekijöihin, joihin voit itse vaikuttaa. Elämästäsi 10 % muodostuu siitä, mitä ympärilläsi tapahtuu ja 90 % siitä, miten tapahtuneeseen reagoit.

Kun syytät olosuhteita, etkä ota täyttä vastuuta omasta elämänlaadustasi, annat silloin pois voimasi muuttaa itse omaa elämääsi. Toden totta. Silloin todellakin käy juuri niin, ettet pystykään kontrolloimaan omaa elämääsi. Mutta muista, olet silloin itse luovuttanut pois mahdollisuutesi siihen, koska olet itse sanonut itsellesi, että et voi. Valinta on ollut sinun.

Millaiselta kuulostaa, jos muutatkin tarinasi et voi -sanojen tilalle en aio? En aio ryhtyä siihen, sillä olen mielestäni liian vanha. En aio ryhtyä siihen, sillä minulla ei ole rahaa. En aio ryhtyä siihen, sillä minulla ei ole aikaa. En aio ryhtyä siihen, sillä minulle sanottiin lapsena, etten osaa. En aio ryhtyä siihen, sillä minulla ei ole lahjoja, rohkeutta tai en ole tarpeeksi vahva.

Kun sanot, ettet aio, oma vastuusi omista valinnoistasi omassa elämässäsi tuleekin yhtäkkiä näkyviin ja päivänvaloon. Et olekaan enää uhri! Olet itse tehnyt valinnan olla ryhtymättä johonkin, mitä pohjimmiltasi ehkä kuitenkin haluaisit. Tuolloin tulee myös näkyväksi se, mihin voit tarttua, jos todella niin haluat. Jos sanot itsellesi, ettet aio ryhtyä siihen, sillä et ole tarpeeksi vahva, näet silloin selvästi, että jos panostaisit juuri vahvuuden kehittämiseen itsessäsi, tulisit pystymään.

Jos jokin asia on sinulle todella tärkeä ja todella haluat sitä, on aivan varmaa, että löydät etsimällä ja kokeilemalla oman näköisesi tavan toteuttaa se. Se ei tule ilmaiseksi ja joudut tekemään sen sen eteen työtä. Mutta jos todella haluat jotakin, löydät siihen aikaa, saat hankittua tarvittavat rahat, pystyt hankkimaan tarvittavan lisäosaamisen ja pystyt kasvattamaan rohkeuttasi ja vahvistamaan itseäsi. Jos et aidosti halua muutosta, keksit itsellesi tekosyitä. Siitähän näissä tarinoissa on kyse, eikö?

Millainen tarinankertoja sinussa asustaa?

Kommentoi toki!