Julkaistu Jätä kommentti

Riittävä lepo lisää hyvinvointia – Tee näin, kun haluat aikaistaa nukkumaanmenoasi ja onnistua siinä

riittävä lepo

Varmasti olet monesti kokenut, että väsyneenä työnteko ei maistu, lopputulos kärsii ja elämänilon kanssa on niin ja näin. Siitä huolimatta nukkumaanmeno venähtää helposti iltaisin kaikenlaisen muun kiinnostavamman ja muka-tärkeämmän tekemisen sijaan. Riittävä lepo on kuitenkin hyvinvoinnin perusta

Olet ehkä yrittänytkin monta kertaa muuttaa unirytmiä, mutta omat vanhat tottumukset istuvat sitkeässä ja niitä on hankala muuttaa. On helppoa palata entiseen, jos uuden tavan opettelu vaatii liikaa ponnisteluja ja hyödyt eivät tunnu välittömästi.

Minut haastoi elämäntavan muutokseen Twitterissä Antti Niemi. Kiitos! Otin haasteen vastaan, sillä halusin aikaistaa nukkumaanmenoaikaani, joka vähän kerrallaan oli venähtänyt myöhäisemmäksi niin, että olin jo joutunut ottamaan muutaman vuoden tauon jälkeen herätyskellon käyttöön.

Näin onnistuin tavoitteessani.

Riittävä lepo lisää hyvinvointia – Laita asiat tärkeysjärjestykseen

Muistuta itseäsi omasta itsestäsi huolehtimisen tärkeydestä. On hyvin helppoa asettaa etusijalle ja tärkeämmäksi jotakin muuta kuin oma hyvinvointi.

Työasiat, harrastukset, kotityöt ja kaikenlaiset velvollisuudet ajavat helposti tärkeysjärjestyksessa ohi.

Miten useasti tuleekaan ajateltua, että minä nyt vielä teen tämän homman ennen nukkumaanmenoa, vaikka jo selvästi vähän väsyttää.

Autoja ja muita koneita huolletaan säännöllisesti. Varmistetaan, että ne saavat virtaa tai oikeanlaista polttoainetta ja akut on ladattu. Huoltamattomalla laitteella työnteko ei ajan oloon suju pitkälle tai vähintäänkin työn lopputulos kärsii.

Sinä itse olet itsesi tärkein työkalu. Se vaatii myös huoltoa ja huolenpitoa, jotta työ sujuu. Riittävä lepo ja muu omasta itsestä huolehtimiseen käytetty aika ei ole pois tärkeämmästä työstä, vaan se on edellytys, että ylipäätään kykenet antamaan parastasi.

Lue myös tämä: Luopumalla teet tilaa paremmalle

Kerro itsellesi miksi riittävä lepo on sinulle tärkeää

Perustele itsellesi, miksi haluat aikaistaa nukkumaanmenoasi. Mieti tarkoin, mikä on todellinen motivaatiosi.

Jos haluat opetella uuden unirytmin siksi, että koet, että niin kuuluu tehdä, mieti vielä uudelleen. Hyväksytyksi tuleminen tai se, että tunnet itsesi paremmaksi ihmiseksi on harvoin kestävä perusta millekään muutokselle.

Et oikeastaan voi suoraan vaikuttaa siihen, miten muut sinuun suhtautuvat. Jos motivaatiotekijät ovat hyväksynnän hakemisessa, saatat joutua pettymään, tavoitteesi jää saavuttamatta ja ponnistelusi valuvat hukkaan.

Hyvinvoivan ihmisen seurassa on yleensä helppoa ja mukava olla. Jos hyväksynnän saaminen on sinulle tärkeää, se tulee sivutuotteena silloin, kun voit itse paremmin, mutta älä aseta sitä tärkeimmäksi motivaatiotekijäksi.

Asetat mieluummin tavoitteeksi se, että sinä voit paremmin ja silloin pystyt antamaan parastasi. Näin saat suoraan nauttia jo ensimmäisistä pienistä muutoksista aikaistuneen unirytmin vuoksi. Kohentunut vointi motivoi automaattisesti sinua jatkamaan.

Mieti, tunnustele ja muistele, millainen on se olotila, jossa tunnet itsesi virkeäksi ja levänneeksi. Lähde tavoittelemaan sitä!

Sinua saattaa myös motivoida ajatus voida herätä aamuisin ilman herätyskelloa. Voit paremmin ja jaksat enemmän, jos olet saanut herätä luonnollisesti ja lepo on ollut riittävää.

Tee yksi vain muutos kerrallaan

Unirytmin muuttaminen on iso muutos elintavoissa, joihin olet tottunut. Yhden ainoankin elämäntavan muuttaminen vaatii totuttelua, joten keskity yhteen kerrallaan.

Kun elintapojaan ryhtyy muuttamaan, innostuu mielellään kahmimaan monta muutakin muutosta työn alle yhdellä kertaa.

Ole itsellesi armollinen ja keskity yhteen asiaan kerrallaan. Ehdit muuttaa muita elämäntapojasi myöhemmin sen jälkeen, kun riittävän levon turvaavan unirytmin muutoksesta on jo tullut luonnollinen osa arkeasi.

Määrittele mitattava tavoite

Tavoitteen saavuttaminen antaa tyydytystä ja motivoi jatkamaan. Määrittele siis konkreettinen ja mitattava tavoite, jotta pystyt yksiselitteisesti sanomaan, oletko saavuttanut tavoitteesi vai et.

Jos et pysty kertomaan itsellesi, oletko saavuttanut tavoitteesi, olet jatkuvasti tyytymätön. Jäät ilman onnistumisen iloa. Se syö tehokkaasti motivaatiota.

Jos asetat itsellesi ympäripyöreän tavoitteen, että menet aikaisemmin nukkumaan, et milloinkaan tiedä, milloin olet saavuttanut tavoitteesi ja milloin et. Silloin päädyt potemaan jatkuvaa riittämättömyyden tunnetta ja motivaatio kärsii.

Aseta tavoitteeksi esimerkiksi, että olet pää tyynyssä ja valot poissa ennen klo 22.00. Eikä minuuttiakaan yli.

riittävä lepo pienin askelin

Riittävä lepo saavutetaan pienin askelin

Hyväksy se, ettet heti ensimmäisestä päivästä alkaen pysty täydelliseen suoritukseen joka ilta. Kestävä muutos elintavoissa vaatii vähittäistä toteuttelua, jotta siitä tulee pysyvä ja luonnollinen osa elämää.

Seuraa edistymistäsi viikkotasolla. Pyri sen jälkeen parantamaan edellisestä viikosta.

Jos ensimmäisellä viikolla onnistuit menemään nukkumaan klo 22.00 mennessä kahtena iltana seitsemästä, ota se vertailukohdaksi seuraavalle viikolle. Pystytkö parempaan tai vähintään yhtä hyvään?

Hyväksy se, että viikoissa on eroja. Jos kolmas viikko meni iltakukkumiseksi yhtä iltaa lukuunottamatta, muista, että olet aikaisemmin pystynyt parempaan, joten miksi et pystyisi siihen myös seuraavalla viikolla.

Pienten repsahdusten hyväksyminen helpottaa tavoitteen saavuttamista. Lue tästä myös Antti Niemen blogista.

Keskitä huomio onnistumisiin

Jos onnistuit ensimmäisella viikolla kahtena iltana seitsemästä, olisi hurjan helppoa lähteä soimaamaan itseäsi siitä, miten viitenä iltana epäonnistuit surkeasti. Huomion kohdistaminen epäonnistumisiin tappaa motivaatiosi nopeasti. Älä anna sen tapahtua.

Keskity sen sijaan onnistumisiin. Jos tavoitteesi oli olla klo 22.00 mennessä nukkumassa, seuraa ainoastaan tavoitteen saavuttamista. Vain sillä on merkitystä.

Saat sen, mitä mittaat. Mittaa siis mieluummin onnistumisia!

Palkitse itsesi onnistumisista

Muista vähintäänkin iloita jokaisesta onnistumisesta – ihan jok’ikisestä tavoitteen saavuttamisesta. Yksikin aikaistunut nukkumaanmeno lisää hyvinvointiasi. Vaikka riittävä lepo jo itsessään on palkinto, palkitse itseäsi muillakin tavoin.

Ehkä saat aamuun lisää aikaa, jos heräät aikaisemmin. Nauti rauhallisesta aamuhetkestä tai varaa kaappiin jotakin hyvää nautittavaksi sellaisilla aamiaisilla, jotka seuraavat aikaista nukkumaanmenoa.

Mieti, mistä juuri sinä nautit kaikkein eniten ja palkitse sillä itsesi. Se voi olla pieni herkku tai ylimääräinen lukutuokio kirjan kanssa. Sinä itse tiedät parhaiten, mikä sinulle tuottaa suurinta mielihyvää.

Jos huomaat, että vähitellen alat herätä muutaman minuutin ennen herätyskellon soimista, kokeile asettaa herätys muutamaa minuuttia myöhemmäksi. On todellinen nautinto herätä luonnollisesti riittävän pitkän yöunen jälkeen. Jos unirytmistäsi tulee säännöllinen, voit kenties ajan oloon luopua kokonaan herätyskellon käyttämisestä.

Havainnoi muutokset omassa voinnissasi

Muista havainnoida nukkumaanmenoaikojen seurannan lisäksi myös omaa vointiasi. Riittävä lepo ja sen tuoma oman voinnin parantaminenhan oli ensisijainen tavoite. Nukkumaanmenoaikojen tilastointi on vain väline sen saavuttamiseen. Tilastot eivät ole itsetarkoitus.

Tilastot voivat myös valehdella. Saattaa olla, että tilastosi kertoo sinun onnistuneen aikaistamaan nukkumaanmenoa toistuvasti vain vaikkapa kolmena iltana seitsemästä.

Olosi on siitä huolimatta voinut merkittävästi kohentua, koska nukkumaanmenoaikasi on muutoin yleisesti aikaistunut. Muista kiinnittää huomiota, iloita ja olla tyytyväinen ensisijaisesti oman vointisi kohentumisesta!

Ehkä sinua kiinnostaa myös: Kuuntele, mitä keho sinulle kertoo!

Etsi itsellesi kannustusjoukko

Vaikka kuinka tekisit muutosta yksinomaan oman hyvinvointisi vuoksi, ulkopuolinen kannustus tukee sinua siitä huolimatta. Ihminen on laumaeläin. Sille tosiasialle ei voi mitään.

Valitse tukijoukko tarkoin. On niitä, jotka ovat valmiita lyttäämään tavoitteesi. Se ei tarkoita, etteivät he uskoisi sinun kykenevän tavoitteeseesi. Päinvastoin! He pelkäävät, että sinä onnistut sellaisessa, johon he itse eivät edes uskalla tai viitsi ryhtyä.

Kerro tavoitteestasi kannustavalle tukijoukolle. Raportoi edistymisestäsi läheisillesi, ystäville, työtovereille tai tee tuntemattomille twitter-päivitys. Valitse tukijoukko, joka uskaltaa iloita yhdessä sinun kanssasi onnistumisestasi ja joka lohduttaa ja kannustaa lisää, kun sitä tarvitset.

Lue lisää: Mistä tunnistat hyvän ystävyyden jo ensimmäisellä kohtaamisella?

PS. PS. Jaa teksti ystävälle, joka kaipaa kannustusta!

Kommentoi toki!