Julkaistu Jätä kommentti

Setämies ja tytöttely. Kokeile näitä, jos väheksyvä nimittely ärsyttää ja haluat tehdä siitä lopun

Setämies ja tytöttely

Setämies ja tytöttely: näihin kahteen ei voi olla törmäämättä julkisessa keskustelussa tai sosiaalisessa mediassa. Nimitellään puolin ja toisin. Se ärsyttää, herättää vastareaktioita ja vie huomion alkuperäisestä aiheesta, mikä oli tarkoituskin. Se nostaa pintaan myös vaatimuksia, että väheksyvästä nimittely on lopettava.

Setämies ja tytöttely: mistä se on lähtöisin?

Tytöttely on lähtenyt liikkeelle tietoisesta, kenties myös tiedostamattomasta halusta osoittaa omaa ylemmyyttä, omaa korkeampaa asemaa ja kyvykkyyttä melkeinpä asiassa kuin asiassa.

Setämieheksi nimittely lienee syntynyt tytöttelyn vastaiskuna. Setämies on alunperin tarkoittanut isännän luona asuvaa veljeä, mutta se on laajentunut tarkoittamaan asenteiltaan vanhoillista miestä.

Väitetään, että hyökkäys on paras puolustus. On haluttu keksiä nimitys, jota käyttää henkilöön, joka epätoivoisesti yrittää puolustaa valta-asemaa ja kuvitelmaa kyvykkyydestä, joiden on perustana on vain lähinnä oma sukupuoli ja ikä.

Onko hyökkäys paras puolustus? Auttaako vastanimittely?

Tytöttelyn taustalla on vanhentunut arvomaailma, jonka mukaan ihmisen arvon ja kykenevyyden määrittää hänen sukupuolensa ja ikänsä. Jos oma paremmuudentunne pohjautuu yhä näihin arvoihin, aivan varmasti kokee oman asemansa uhatuksi tämän päivän maailmassa.

Oman paremmuuden osoittamiseen nimittelystä hakee turvaa se, ken eniten kokee asemansa uhatuksi ja asia-argumentit loppuvat.

Joka sanoo on ite.

sanonta lasten suusta

Jos vastaat nimittelyyn nimittelyllä, etkö silloin toimi aivan samoin kuin alkuperäinen nimittelijä? Vastanimittelyllä teet selväksi, että nimittely on sinuun osunut. Kerrot, että tunsit tulleesi uhatuksi ja pyrit puolustautumaan hyökkäämällä takaisin.

Vastanimittely tuskin poistaa perimmäistä syytä, joka nimittelyn takana lymyää. Se vain lisää nimittelyn aloittaneen uhan tunnetta.

Käy niin, että viha synnyttää vihaa. Vihasta voi saada tilapäisesti voimaa, mutta viha ei rakenna. Se kuluttaa.

Aiheesta lisää >> Miten kohtaan vaikean ihmisen?

Setämies ja tytöttely. Kokeile näitä, jos väheksyvä nimittely ärsyttää ja haluat tehdä siitä lopun

Tee näkyväksi nimittelijän arvomaailma

Tee tytöttelijälle näkyväksi se, että sinä huomasit, että hän kuvittelee olevansa parempi vain ikänsä ja sukupuolensa vuoksi. Sano hänelle suoraan: ai, olet sitä mieltä, että olet kaikessa parempi ikäsi ja sukupuolesi vuoksi.

Tee setämieheksi nimittelijälle näkyväksi se, että huomasit, että hän kuvittelee olevansa asenteiltaan ketterämpi ainoastaan ikänsä ja sukupuolensa vuoksi. Sano hänelle suoraan: ai, olet sitä mieltä, että olet asenteiltasi ketterämpi ikäsi ja sukupuolesi vuoksi.

Totea asia mietteliääseen ja rauhalliseen sävyyn. Älä lähde perustelemaan, miksi asia sinun mielestäsi ei välttämättä ole näin. Älä selittele. Joudut vain tyhjänpäiväiseen väittelyyn, joka ei johda mihinkään.

Kerro sitten huolettomasti, mutta älä halveksu, että hänellä on oikeus tähän mielipiteeseen. Näin osoitat, ettei hänen väheksyntänsä herättänyt sinussa tämän merkittävämpää reaktiota. Jätä sitten asia sikseen.

Keskustelua alkuperäisestä asiasta on yleensä tarpeetonta jatkaa sen jälkeen, kun toinen on argumenttien puutteessa ottanut käyttöön vastapuolen väheksymisen. Sen osoittelu ei myöskään lisää vastapuolen vastaanottokykyä toisenlaisille näkökulmille.

Hänellä on oikeus näkemykseensä aivan kuten sinullakin omaasi.

Muuta omaa arvomaailmaasi

Toisen ihmisen arvomaailmaa ja arvostuksia et voi väkisin muuttaa. Mutta omaan arvomaailmaasi pystyt vaikuttamaan. Voit itse ladata tyttönen- tai setämies-käsitteelle toisenlaisen arvostuksen ja sisällön.

Ovatko esimerkiksi Malala Yousafzai tai Greta Thunberg mielestäsi alistettavissa olevia ja vaivattomasti muiden johdateltavissa olevia, tahdottomia tyttösiä vai aktiivisia nuoria ihmisiä, joiden toiminta vaikuttaa muidenkin ihmisten elämään?

Et voi päättää toisen puolesta, millaisia mielikuvia joku toinen sanaan sisällyttää. Sinä sen sijaan itse päätät, millaisia mielikuvia sinä yhdistät sanoihin tyttönen tai setämies.

Jos tyttönen merkitsee sinulle potentiaalista aktiivista toimijaa ja setämies elämänkokemustaan avarakatseisesti hyödyntävää, olet voiton puolella. Vähitellen huomaat, ettei nimittely enää ärsytä sinua.

Kun nimittelijä ajan oloon huomaa, ettei hänen aseenaan käyttämä väheksyntä pure eikä aiheuta reaktioita, hän jää aseettomaksi. Miksi kukaan haluaisi jatkaa toimimattoman aseen käyttämistä?

PS. Jaa toki dynaamisille setämiehille ja tyttösille.

Kommentoi toki!