Julkaistu Jätä kommentti

Pitääkö aina etsiä uusia haasteita? Milloin tavanomainen on parempi vaihtoehto?

Tavanomainen on parempi vaihtoehto.

Mainokset tulvivat uutuuksia, joiden hankintaan sinua houkutellaan. Työelämässä suositaan rohkeasti uusiin haasteisiin tarttuvia ja ulospäinsuuntautuneita ihmisiä. Onko jatkuvasta uuden kokeilemisesta tullut itseisarvo? Entä jos sinusta tavanomainen on parempi vaihtoehto kuin pussillinen uusia?

Milloin tavanomainen on parempi vaihtoehto?

Duunitorin työelämäuutisten kirjoituksen mukaan myös ujous, turvallisuushakuisuus ja riskien välttäminen voi olla vahvuus työelämässä. Vaihtelu ja uusiin haasteisiin estoitta tarttuminen eivät ole itseisarvo. Sosiaalisen paineen vuoksi ei kannata jatkuvasti haastaa itseään ja heittäytyä uusiin ja jännittäviin tilanteisiin.

Tärkeintä on, että tunnistat, mitä sinä itse kulloinkin eniten haluat ja missä olet parhaimmillasi. Silloin kykenet antamaan itsestäsi eniten. Se tekee sinusta elämiseesi ja olemiseesi tyytyväisen.

Muista, että vaihtelua on myös se, että syvennät osaamistasi ja taitojasi jossakin sinulle ennestään tutussa asiassa. Sekin on itsensä haastamista. Monen luovan idean vieminen onnistuneesti käytäntöön erityisesti syventymistä ja harkintaa.

Yhtä tärkeää on tunnistaa yksityiselämässä, mistä sinä itse nautit ja mitä kaipaat elämääsi. On lupa nauttia tutusta ja tavallisesta ja olla siihen tyytyväinen. Se ei ole vähempiarvoista, jos se tekee juuri sinut onnelliseksi.

Jos elämä tuntuu pitkästyttävältä, silloin vaihtelu on paikallaan. Kun olet tunnistanut oman vaihtelun tarpeesi, tarjoile sitä itselle sopivina annoksina.

Vaihtelu ja uudet elämykset eivät aina vaadi suuria irtiottoja, vaan voit löytää sitä tutusta ympäristöstä, jos mielesi on avoin ottamaan uutta vastaan.

Aiheesta lisää: Miten saat vaihtelua elämään ilman suuria irtiottoja?

Tunnista omat tarpeesi

Kuuntele itseäsi. Mitä sinä juuri nyt kaipaat eniten ja miksi? Haluatko vaihtelua elämään siksi, että aidosti kaipaat jotakin uutta vai onko takana sosiaalinen paine ja näyttämisen halu?

Olen retkeillyt paljon yhdellä ja samalla alueella. Useana vuonna yövyin aina samassa, tutussa saaressa. Se tuntui silloin oikealta ratkaisulta. Jälkikäteen olen ymmärtänyt, että olin yhä tuolloin vielä uupumustoipilas.

Kaipasin retkeilyltä ainoastaan rauhallista oleilua miellyttävässä, turvallisessa lepopaikassa. En kaivannut uusia elämyksiä, haastavia olosuhteita tai omien rajojen venyttämistä. Soin itselleni sen, mitä lomalta eniten kaipasin: lepoa ja rauhaa.

Voimattomuutta voivat aiheuttaa esimerkiksi väsymys, epävarmuus tai suru. Silloin tuttu ja turvallinen tuntuu yleensä parhaalta ja se kannattaa hyväksyä.

On elämäntilanteita, jolloin pienetkin muutokset ovat yksinkertaisesti liikaa. Sairas tai väsynyt eläinkin hakeutuu mieluiten syrjään ja turvaan paranemaan ja keräämään voimia.

Tutussa, turvallisessa ympäristössä palautuminen ja parantuminen tapahtuu joutuisimmin. Tavanomainen ja yllätyksetön voi silloin olla vaihtelua parempi vaihtoehto.

Uudet kokemukset pitää myös työstää

Jatkuva itsesi haastaminen voi äärimmilään kääntyä sinua vastaan. Vaihtelun hakeminen vaihtelun vuoksi ei silloin enää anna uutta virtaa ja elinvoimaa.

Itsensä voi uuvuttaa liiallisella uusien vaikutteiden virralla ja itsensä kehittämisellä. Tarvitset myös aikaa uusia kokemusten ja elämysten työstämiseen. Silloin tavanomainen  on parempi vaihtoehto.

Yhtä hyödytöntä on jatkuvasti opiskella uutta, jos et anna itsellesi mahdollisuutta soveltaa oppimaasi käytäntöön.

Lue lisää: Kirja, joka muuttaa elämäsi

Kun siltä tuntuu, anna itsellesi lupa nauttia myös tutusta ja totutusta. Sinä itse tunnet parhaiten, milloin tavanomainen on sinulle parempi vaihtoehto. Vaihtelu ei ole itseisarvo. Se, että sinä voit hyvin – se on!

PS. Jaa postaus eteenpäin tavanomaisuuden ystävälle!

Kommentoi toki!